Izložba „Preobražaj“ Saše Jantoleka otvara se u četvrtak

Autor: Marina Pauletić 15.11.2022

jantolek

Autor propituje jesmo li se zaista pretvorili u nakazna stvorenja.

Rijeka – Ovoga se četvrtka, 17. studenog u Galeriji Juraj Klović otvara samostalna izložba Saše Jantoleka „Preobražaj“.

Izložbom autor propituje čovjeka, njegova stanja, energije i odnose prema svijetu u kojem se nalazi. Začuđujuća i maštovita stvorenja izrastaju iz njegovih slika spojena u nadrealnim i fantastičnim kreacijama. Čudnovat je to spoj elemenata insekata, odnosno razrađenih bića sa svojim krilima, ticalima, velikim i tankim nogama, repovima i krljuštima koji ujedno nose i neka od obilježja čovjeka.

jantolek-38195

„Preobražaj“, kako ga sam autor naziva, u potpunosti mijenja perspektivu razmišljanja, logiku stvorenog bića te nameće apsurdan spoj u kojem se gubi svaka prirodnost. Bizarnost izraza i raspad tijela u ovom je ciklusu još naglašeniji, a nota humora i satire gubi se unutar apsurdnih i nakaznih stvorenja koja su poput mutanata proizvod toksičnih i ekološki narušenih odnosa i raznolikosti.

Osnovna težnja umjetnika u ovim radovima je transformacija svakodnevnoga i razbijanje ustaljenosti. Njegovi zastrašujući i predimenzionirani kukci, bića navode nas da svijet sagledamo drugačije, da izađemo iz okvira udobnosti i nemara. Naglašavanjem bizarnosti on iz obrnute perspektive sagledava nas i postavlja pitanja jer zar smo se zaista pretvorili u nakazna stvorenja, sebična i gruba, lica bez karaktera, zarobljena u besmislu svijeta i iluzije?

Saša Jantolek rođen je 24. siječnja 1968. u Rijeci. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća strip, crtež, slike, instalacije, objekte, ironične konceptualne ili „stvarne“ pusteve (pokladne lutke), poetske ilustracije, lutke, pri čemu je konstanta njegovog umjetničkog izražavanja integracija slikarskog i kiparskog, humorističnog, maštovitog, lucidnog, poetskog i grotesknog. Član je HDLU Rijeka, HDLU istre, ULUPUH-a te djeluje kao samostalni umjetnik član HZSU-a.

Više sa portala poduckun.net ...