JRBF ART&VISION Kastav i Ika u znaku glazbenih filmova, radionice Branka Bogunovića Pifa i Poet Blues Sessiona

Autor: Nikola Cvjetović 22.07.2022

Istaknimo da se kastavske projekcije filmova održavaju se u trojnom partnerstvu Kastafskog kulturnog leta, History Film Festivala i Jerry Ricks Blues Festivala, a retrospektivni program HFF-a u Kastvu najavljuje nadolazeće, šesto izdanje History Film Festivala.

Kastav - I ove godine sve posjetitelje Jerry Ricks Blues Festivala očekuje i zanimljiv off program objedinjen pod nazivom JRBF Art & Vision. Program će ove godine obilježiti čak tri zanimljive projekcije te Poet Blues Session koji uključuje poeziju i glazbu. Ovogodišnji off program održat će se na dvije lokacije, tako da će dvije festivalske večeri biti u znaku dvostrukog programa. Za prvu večer, 25. srpnja zakazan je Workshop električne i akustične gitare koju priprema gitarist Branko Bogunović Pif od 19 do 21 sat te projekciju filma "This is Love" redatelja Johna Alexandera koja počinje u 21 sat, oba programa održat će se u gradskoj Loži u Kastvu. Iste večeri od 21 sat novouređeni ikarski trg ugostit će Poet Blues Session te projekciju filma Črni Kastavac by Igor Modrić posvećen Philadelphia Jerryju Ricksu. Dan kasnije, 26. srpnja u kastavskoj Loži zakazano je prikazivanje filma redateljice Eszter Hajdu "Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće", a na Gradini u Klani nastavljaju se festivalske večeri uz bendove Charlie & Bell Blues Experience i Inroots.

Istaknimo da se kastavske projekcije filmova održavaju se u trojnom partnerstvu Kastafskog kulturnog leta, History Film Festivala i Jerry Ricks Blues Festivala. Naime, History Film Festival je jedini međunarodni festival povijesnih dokumentarnih filmova u svijetu, a retrospektivni program HFF-a u Kastvu najavljuje nadolazeće, šesto izdanje History Film Festivala. Publika će imati priliku pogledati sjajan biografski dokumentarac ‘’Tamas Barta – Požuri, mama te čeka kući’’ nagrađen za najbolju filmsku glazbu na 4. HFF-u i upoznati neopjevanog junaka soula u filmu ‘’Ovo je Love’’.

Insert iz filma Črni Kastavac

JRBF ART&VISION - PROGRAM I SATNICA

25.7. ponedjeljak
KASTAV (Gradska Loža)
19-21 radionica od Pifa
21 - Film "This is Love" redatelj John Alexander

IKA (trg u centru mjesta)
21h - projekcija filma Črni Kastavac by Igor Modrić
21:45h - Poet Blues Session

26.7. utorak
KASTAV (Gradska Loža)
21 - film "Tamas Barta: Požuri, mama te čeka kod kuće" redateljica Eszter Hajdu

KLANA (Gradina)
21h Charlie & Bell Blues Experience i Inroots

Workshop električne i akustične gitare
Branko Bogunović Pif samostalni je umjetnik od 1997. i član Hrvatskog društva skladatelja. Završio je srednju glazbenu školu u zagrebu, smjer čelo.Instrumentalna glazba na akustičnoj gitari kroz koju se „prelamaju“ brojni stilovi, blues, finger picking, fusion, tapping, rock, a sve pod nazivom NEW EDGE MUSIC. Svoj stil, kao solist posljednjih godina izvodi u sklopu gitarističkog solo recitala Crossover Guitar. Kao studijski glazbenik između 1980. i 2000. godine, sudjelovao je u snimanju 400 albuma različitih izvođača, po čemu je apsolutni rekorder na domaćoj glazbenoj sceni. Snimio je i dva studijska izdanja, solo instrumentalne glazbe. 2007. „Break a String“, te 2014. „Second Circle“. Bio je stalni član sastava Plava trava zaborava, Animatori, Drugi način. Prateći je glazbenik u sastavima Tonyja Cetinskog, Željka Bebeka, Rade Šerbedžije, Zdenke Kovačićek, Josipe Lisac i brojnih drugih. Svirao i surađivao sa najboljim svjetskim gitaristima.

VIDEO

Črni Kastavac by Igor Modrić
… 10.12.2021.,navršilo se 14 godina od kako nas je napustio «Philadelphia» Jerry Ricks, jedan od najznačajnijih predstavnika tradicionalnog, country bluesa,(preminuo je u Rijeci 10.XII 2007.g.), izgubivši bitku sa opakom bolešću. Ovaj osebujni blues glazbenik svoje je posljednje godine života proveo u Kastvu, odabravši ga za svoje posljednje počivalište.

Po prvi puta se u jednom glazbenom dokumentarcu hrvatske produkcije pojavljuju fascinantni podaci koji Jerrya povezuju s temeljima američke glazbe……

U filmu sudjeluju: Duck Baker, Michael Roach, Alan Smith, Michael Messer, Woody Mann, Bonnie Dobson, Tommy Emmanuel, Michel Lelong, Larry Hofman, Mladen Mazur, Damir Halilić Hal, Meri Trošelj, Silvio Uljančić, Branko Kukurin, Dolores Kukurin, vlč. Franjo Jurčević, Damir Srok, Jasna Kinkela, Zdenko Simčić, Denis Romac, Zoran Majstorović, Marin Rančić, Ivica Lukanović, Tomislava Goluban, Božidar Milinović, Marijan Vejvoda, Dubravko Seršić, Nenad Krneta, Ivica Smoothead Petričić, Deni Šesnić i Jadranka Čubrić

Ika

TAMÁS BARTA - POŽURI, MAMA TE ČEKA KUĆI
Tamás Barta je legendarni mađarski rock gitarist, frontmen najpoznatije grupe iza željezne zavjese – LOKOMOTIV GT. Godine 1974., tijekom njihove američke turneje, Barta je odlučio ne vratiti se u Mađarsku i nastavio je živjeti u Americi. Ostavio je svoje kolege iz benda i majku Edit. Prema tadašnjem zakonu počinio je "zločin odbijanja povratka kući" i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i ukupno oduzimanje imovine u Mađarskoj. Nakon smrti majke Tamása Barte, njezina usvojena kći Judit pronašla je 12 audio kazeta. Bile su to kazete koje su Tamás i njegova majka koristili za korespondenciju tijekom osam godina. Vrpce sadrže šokantno intimne, iskrene i dramatične razgovore između majke i sina koji žive u različitim svjetovima udaljenima više desetaka tisuća kilometara.

OVO JE LOVE
Možda ne znate za Rudyja Lovea, ali ćete gotovo sigurno znati prepoznati njegov glas. Mick Fleetwood, Sinbad i George Clinton otkrivaju u ovom istraživanju neopjevanog junaka soula, pjevača koji je odbio slavu kako bi stvarao glazbu sa svojom obitelji. Baš kad se čini da je sva njegova glazba izgubljena, ona se pojavljuje na drugoj strani svijeta.

Više sa portala poduckun.net ...