KONCERT KLASIČNE GLAZBE I OTVORENJE IZLOŽBE Silvestar Pulić i klavirski duo "PoZa" večeras u Villi Antonio

Autor: Nikola Cvjetović 10.09.2022

Silvestar Pulić i klavirski duo Silvestar Pulić i klavirski duo "PoZa" večeras u Villi Antonio

Nakon koncerta u prostorijama Zajednice Talijana otvorit će se izložba fotografija autora Željka Jerneića.

Opatija - U subotu, 10. rujna u opatijskoj Villi Antonio (Nazorova 2) s početkom u 18 sati održat će se koncert klasične glazbe u izvedbi mladih nadarenih pijanista, dobitnika državnih i međunarodnih nagrada. Nastupit će Silvestar Pulić na klaviru iz Opatije te klavirski duo "PoZa" iz Slovenije u sastavu Neža Pogačar i Vitomir Janez Zagode.

Koncert se održava u organizaciji Zajednice Talijana Opatija, a na inicijativu opatijskog pijanista Silvestra Pulića, studenta Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Babina, koji je ovom prilikom u goste pozvao i talentirani pijanistički duet PoZa iz Slovenije, Nežu Pogačar također studenticu Muzičke akademije Zagreb u klasi prof. Lovre Pogorelića te Vitomira Janeza Zagodu u klasi prof. Danijela Detonija. Na programu su djela Chopina i Beethovena za solo klavir te djela Debussyja i Fauréa za duet.

Nakon koncerta u prostorijama Zajednice Talijana otvorit će se izložba fotografija autora Željka Jerneića. Ulaz na događaj je slobodan.

izlozba_boja_pokret_zeljko_jerneic_lovran__2_ Željko Jerneić

Silvestar Pulić, klavir - Opatija
Rođen je 2002. godine u Rijeci. Klavir počinje svirati s pet godina u klasi prof. Nataliye Maricheve s kojom radi sve do završetka srednje škole. 2015. godine završava OGŠ „Mirković“, a 2019. godine i SGŠ „Mirković“ u Opatiji, smjer glazbenik klavirist. Usavršavao se kod prof. Vladimira Babina u čijoj klasi 2021. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu kao najbolje rangirani student prijamnog ispita. Tijekom školovanja nastupao je na više od sto zapaženih nastupa. Nastupao je i u klavirskom duetu te kao korepetitor zborova mladih. Pohađao je seminare kod akademskih profesora i pijanista: Irina Osipova, Pablo Rossi i Konstantin Bogino. Tijekom školovanja nastupio je na desetak klavirskih natjecanja u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se najviše ističu nagrade s međunarodnih natjecanja: prva nagrada „Citta di Palmanova“ 2018. (Italija), nagrada guvernera Lions kluba i koncert finalista 2017. (Rijeka), druga nagrada Lions kluba 2021., te treća nagrada na natjecanju „Daleki Akordi“ 2016. (Split). Zbog svojih postignuća i uspjeha postao je stipendist grada Opatije još za vrijeme srednje glazbene škole, a također je i dalje kao student Muzičke akademije u Zagrebu.

Neža Pogačar, klavir - Slovenija
Rođena je 2002. godine u Celju, Slovenija. Studentica je prve godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Lovre Pogorelića. GŠ „Risto Savin“ upisala je u rujnu 2009. godine u klasi profesorice Melite Estigarribi Villasanti. Srednjoškolsko glazbeno obrazovanje nastavlja u klasi Primoža Mavriča u Glazbenoj školi Celje gdje je primljena kao perspektivna mlada glazbenica. Usavršavala se kod uglednih profesora Primoža Mavriča, Jelene Dukić Segečić, Konstantina Bogina, Zlate Maleš, Julije Gubajduline, Sijavuša Gadžijea te Rubena Dalibaltayana, kao i kod mnogih drugih. Nekoliko godina kontinuirano je pohađala dodatne satove klavira akademskog profesora Lovre Pogorelića u Zagrebu kod kojeg trenutno i studira. Natjecala se četrdeset i tri puta. Redovito osvaja vrhunske nagrade u kategoriji te posebne nagrade za najbolje izvedbe etida i zadanih skladbi. Trebalo bi naglasiti kako je čak sedam puta na prestižnim klavirskim natjecanjima osvojila maksimalan mogući broj bodova.

Vitomir Janez Zagode, klavir - Slovenija
Rođen je 2002. godine u Celju, Slovenija. Glazbenu školu upisuje u dobi od četiri godine u klasi profesora Primoža Mavriča, smjer klavir. Studij klavira nastavlja u klasi akademskog profesora Danijela Detonija na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Uspješno je sudjelovao na međunarodnim i državnim natjecanjima. Ukupno je osvojio dvadeset i šest prvih te sedam drugih nagrada. Kao solist nastupio je sa „Mladinskim simfonijskim orkestrom“ u Velikoj dvorani Slovenske filharmonije i sa „Malim gudačkim orkestrom Glazbene škole Celje“. Bavi se i komornom glazbom, a od 2012. godine svira u klavirskom duu PoZa zajedno s Nežom Pogačar. Tijekom školovanja pohađao je seminare akademskih profesora i pijanista Rubena Dalibaltayana, Sijavuša Gadžijeva, Arbe Valdmea, Olivera Majstorovića te Lovre Pogorelića.

Program:
Frédéric Chopin (1810-1849): Etida op. 25 br. 11 „Winter Wind“ (Pulić)
Claude Debussy (1862–1918): Petite Suite 17, za klavir (duo)
1. En bateau - Andantino
2. Cortège - Moderato
3. Menuet - Moderato
4. Ballet - Allegro Giusto

Ludwig van Beethoven (1770 –1827): Sonata za klavir (Pulić)
br. 8. u c-molu, op. 13 „Patetična sonata“
I Grave – Allegro di molto e con brio
II Adagio cantabile
III Rondo: Allegro

Gabriel Fauré (1845 –1924) Dolly Suite op.56 (duo)
1. Berceuse
2. Mi-a-ou
3. Le Jardin de Dolly
4. Pas Espagnole

Frédéric Chopin (1810-1849): Scherzo u cis-molu op. 39 (Pulić)