Liburnia uplovljava: Gostovanje na Drenovi i Malom Lošinju

Autor: Andrea Načinović 05.07.2022

liburnia_uplovljava

Projekcija na Drenovi organizirana je u suradnji s Društvenim centrom Drenova, a u Malom Lošinju s POU Mali Lošinj.

Rijeka - Liburnia uplovljava, turneja pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja Liburnia Film Festivala, u ovom će tjednu gostovati na dvije lokacije: u srijedu, 6. srpnja u ljetnom kinu Društvenog centra Drenova u Rijeci te u četvrtak, 7. srpnja, u Kinu "Vladimir Nazor" u Malom Lošinju.

U srijedu, 6. srpnja, program kreće u 21 sat s dva kratkometražna filma. To su "Martin Torpedo" Tonija Jelenića, dobitnik nagrade za najbolji regionalni film lanjskog LFF-a, i "Bijeli Božić" Josipa Lukića, dobitnik posebnog priznanja lanjskog LFF-ovog žirija.
"Martin Torpedo" kratkometražni je dokumentarac Riječanina Tonija Jelenića, nastao u sklopu Nove škole dokumentarnog filma u organizaciji Filmaktiva. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Tik do mora, u napuštenom betoniranom prostoru, skrasio se s nešto svoje imovine – slikom (koju je pronašao u kanti za smeće), štapom za pecanje i biciklom. Štapom vadi lignje, a s volana bicikle vise plastične boce koje Martin ne vraća jer nije klošar. Luta dugačkom industrijskom ulicom, vodi monologe ispred aparata za kavu i puši crveni York.

"Bijeli Božić" je neobični igrano-dokumentarni film s temom gradskog parka redatelja Josipa Lukića. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2020. – Meteori – dobio je nagradu za najbolji kratkometražni film te na Tabor Film Festivalu za najbolji hrvatski film. Kako su obrazložili članovi žirija LFF-a, nagradu je dobio "zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo i letargiju".

U četvrtak, od 21 sat, "Martin Torpedo" bit će prikazan u Kinu "Vladimir Nazor" u Malom Lošinju zajedno s najboljim filmom po izboru publike 19. Liburnia Film Festivala, dokumentarcem "Jedna od nas" redatelja Đure Gavrana.

Đuro Gavran u svom najnovijem dokumentarcu iz 2020. godine donosi atmosferu 15. godišnjice mature svog razreda. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismo im je poslala njihova kolegica iz razreda, a u njemu iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Projekcija na Drenovi organizirana je u suradnji s Društvenim centrom Drenova, a u Malom Lošinju s POU Mali Lošinj.
Program Liburnia uplovljava podržavaju Primorsko-goranska županija i Hrvatski audiovizualni centar.
Ulaz na projekcije je slobodan!

Više sa portala poduckun.net ...