Lovranske črešnjice i likovnjaci OŠ V. C. Emina Lovran uspješni na Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu

Autor: Nikola Cvjetović 26.11.2023

Lovranske črešnjice, HDF2023.

Čestitamo nagrađenim učenicima OŠ V. C. Emina i njihovim mentoricama!

Lovran - U prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu nedavno je održan 27. Hrvatski dječji festival - najmasovnije okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske u tri ravnopravna umjetnička izraza: popularnoj dječjoj zborskoj pjesmi te likovnom i pjesničkom izričaju.

Viktoria Brkić, Lovranske črešnjice , HDF 2023.

Svojom koncepcijom ovo je jedinstveni dječji festival koji svake godine okuplja oko tisuću sudionika, pri čemu se kroz rad s djecom i stimuliranje prezentacije njihovih talenata i kvaliteta potiču razvojne mogućnosti i utire put stvaranju budućih pjevača, skladatelja, slikara i pjesnika.

Nakon provedenih natječaja u glazbenoj, likovnoj i literarnoj kategoriji, učenici OŠ V. C. Emina, Lovran bili su uspješni u glazbenoj i likovnoj kategoriji, a nakon stanke uslijed pandemije, ove godine je glazbenom dijelu Festivala nakon 20 godina vraćen natjecateljski karakter pa su svim zborovima sudionicima dodijeljene nagrade.

Veliki zbor LOVRANSKE ČREŠNJICE kojeg čine učenici od 5. do 8. r., predstavio se pjesmom KAD ZATVORIŠ OČI. Stihove autorice prof. Darije Pape iz Krka uglazbila je učenica Viktoria Brkić u suautorstvu s voditeljicom zbora učiteljicom Natalijom Banov. Pjesmu je aranžirao Aleksandar Valenčić, a solistički je izvela također Viktoria Brkić uz pratnju zbora i u koreografiji Dolores Bugarin (RiDance - Rijeka).

Ova misaona pjesma uspješno je spojila autorice različitih generacija, Dariju i Viktoriju, bivšu i sadašnju učenicu učiteljice Natalije Banov.

M. Janković, I. Gajzler, B. Molnar)

Lovranske črešnjice osvojile su 2. mjesto, a voditeljica N. Banov Priznanje za umjetničko postignuće u radu s dječjim zborom na Festivalu. N. Banov je 2019. g. nagrađena i Priznanjem za izuzetan doprinos dječjoj glazbi koju dodjeljuje HDF i Hrvatsko društvo skladatelja. Ovo priznanje su dosad dobila najveća imena popularne glazbe za djecu: Arsen Dedić, Pero Gotovac, Đelo Jusić, a ove godine Alfi Kabiljo i Branko Starc.

U likovnom natječaju STRIPOM TI PRIČAM istraživalo se kreativno rješavanje različitih tema kao što su empatija, utjecaj glazbe, mode, svakodnevica, putopis, reci Ne nasilju, ovisnosti. Nagrađeni su stripovi Ovisnost Malene Janković i Hrana Ivane Gajzler, učenica matične škole u Lovranu te stripovi Sukob Gite Trbušić i Propeler Barbare Molnar, učenica iz PŠ „E. Kumičić“ Mošćenička Draga, sve pod vodstvom učiteljice Likovne kulture, prof. Senke Strgar Svoboda. Nagrađeni radovi predstavljeni su na izložbi koja je priređena u foajeu dvorane Lisinski.

Čestitamo nagrađenim učenicima OŠ V. C. Emina i njihovim mentoricama!

Nastup Lovranskih črešnjica u Lisinskom pogledajte OVDJE.

Više sa portala poduckun.net ...