Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut - u Mošćeničku Dragu

Autor: Sanja Tumara 13.08.2022

ma_cemo_se_vrnut

Radnja pučke komedije Fedra art projecta smještena je u dvorište stare zgrade u Toretu i govori o bitnim ljudskim vrijednostima, o važnosti ljubavi i prijateljstva, u trenucima kad su samoća i osjećaj izoliranosti postali „opipljivi…

Mošćenička Draga - Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut naziv je glazbene komedije koju u Mošćeničkoj Dragi u utorak 16. kolovoza predstavlja U.O. Fedra art project.

Riječ je o „pučkoj komediji uz dodatak rafinirane glazbe“ koju je napisala umjetnička direktorica Fedra art projecta Laura Marchig zajedno s kompozitorom Darkom Jurkovićem Charliejem, dobitnikom ovogodišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja u području jazza. Laura Marchig potpisuje i tekstove songova. Tekst je napisan na fijumanskom, s dodacima čakavskog, domaćeg dijalekta.

Radnja je smještena u unutarnje dvorište stare zgrade u riječkom kvartu Toreta i govori o bitnim ljudskim vrijednostima, o važnosti ljubavi i prijateljstva, u trenucima kada su samoća i osjećaj izoliranosti postali „opipljivi“ za vrijeme lockdowna i globalne pandemije pa i ova nova, pomalo teška ratna vremena. Govori o starenju i o starosti, kao o važnom segmentu našeg životnog puta. Starost može biti itekako radosno razdoblje, ali moramo znati reagirati pozitivno na sve izazove, poručuju umjetnici.
Likovi su kipar Ferruccio deto El Trapano – Ferruccio zvan bušilica (Mirko Soldano), njegova ljubomorna i svadljiva mlada supruga Nori (Ana Blečić Jelenović) i dvije starije umjetnice u mirovini, dvije (ne)prijateljice, bivša balerina Fany (Alida Delcaro) i pjevačica Mariucci (Nevia Rigutto). Lik koji sve promatra s dozom ironije je mačak „El gato Bonculovich“ (Mačak fina guzica), kojeg igra mlada Anamaria Drezga. Zatim se pojavi i mali mačić Fiore (Cvita Jelenović), a i nekadašnji Fanyn švaler „ki je pobegal pa se sad vrniva“ (Silvano Bontempo).

- Dobila sam inspiraciju za pisanje ovog teksta slušajući dogodovštine iz djetinjstva koje mi je pričala Nevia Rigutto za koju smo Darko Jurković Charlie i ja napisali nekoliko pjesama. Nevia mi je znala pričati o njenom životu u riječkom kvartu Toreta, evocirala je smiješne likove koji su nekada živjeli u tom kvartu. Bili su siromašni, ali sretni i kreativni. Nevia i Alida Delcaro su i u stvarnom životu prijateljice iz djetinjstva, ali za razliku od njihovih likova, ne svađaju se, nego prijateljuju te su cijeli život ostale u kontaktu. Fascinirala me ideja da ih spojim i da za njih, kao i za dva odlična pjevača Anu Blečić Jelenović i u prvoj verziji za Mensura Puhovca kojeg zamjenjuje izvrstan glumac Talijanske drame, Mirko Soldano, napišemo priču i songove koje će moći razveseliti, ali i dirnuti gledatelje, rekla je autorica i redateljica Laura Marchig te dodala: - Radnja je smještena u današnje vrijeme, u ovom „post lockdown Božjem času“ i ovim teškim ratnim vremenima. Željeli smo istovremeno oživjeti neke tipične atmosfere onih „lijepih starih vremena“ kada ljudi, pogotovo stariji, nisu bili toliko usamljeni, nego su se puno više družili, možda su se ponekad previše „pačali“ u tuđa posla, ali su bili spremni brinuti se jedni za druge.

Početak predstave Ma noi torneremo/Ma ćemo se vrnut je u 20.45 sati, u utorak 16. kolovoza, na molu u Mošćeničkoj Dragi, a realizirana je uz potporu Primorsko-goranske županije i uz pomoć HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Zajednice Talijana - Unione Italiana.