NAJAVLJEN JERRY RICKS BLUES FESTIVAL: Petnaesti put kreće širenje evanđelja po bluesu

Autor: Nikola Cvjetović 20.06.2022

Ovogodišnje izdanje festivala održat će se od 22. do 30. srpnja, donosi nastupe 19 bendova koji nam stižu sa svih strana svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, preko Afrike, Velike Britanije do brojnih zemalja iz Europe…

Kastav - Petnaestu godinu zaredom nastavlja se širenje 'evanđelja po bluesu' zahvaljujući našem Črnom Kastavcu - Jerryju Ricksu, a to znači da je posljednjih desetak dana srpnja rezervirano za guštanje u bluesu. Iako je blues iskrica krenula iz grada na brege pod dirigentskom palicom Damira Halilića Hala, paralelno se kuhala ideja koja je pretvorena u bluziranje na metar od mora zahvaljujući Riccardu Staraju, što je rezultiralo spajanjem Kastav blues festivala i Opatija riviera blues festivala u jedinstveni, ali i najveći i najprestižniji blues festival u ovom dijelu Europe, objedinjen pod imenom Jerry Ricks Blues Festival.

U ovih petnaest godina koliko je prošlo od nastanka festivala u čast blues glazbenika Philadelphia Jerry Ricks , izmijenila se jedino duljina trajanja samog festivala, dok su svi ostali ciljevi ostali isti - čuvati uspomenu na velikog glazbenika koji je kraće vrijeme živio u Kastvu kojeg je izabrao za svoje posljednje počivalište te promovirati sjajne bandove i izvođače koji baštine životnu filozofiju 'prodaje duše vragu' na tragu kultnog Roberta Johnsona. Priliku da zasviraju na festivalu dobili su gotovo svi blues bandovi iz naše regije, a posebno su ostali upečatljivi nastupi svjetskih blues mega zvijezdi poput Ane Popović, odnosno sjajnog blues banda King King za kojeg se može istaknuti da je svirao i na kastavskoj Fortici, ali i u londonskoj Wembley Areni, a posebno je značajno kumstvo s Michaelom Messerom, dvostrukim dobitnikom prestižne BBC-jeve nagrade za blues gitarista godine kojeg američki časopis Spirit spominje kao jednog od najvećih slide gitarista uz Duanea Allmana i Rya Coodera. No, ništa manje uzbudljivo neće biti ni ovogodišnje izdanje koje će ponovo povezati devet blues večeri organiziranih na inspirativnim mjestima diljem Opatijske Riviere i Kastva. Otvorenje festivala i ove godine bit će održano, 22. srpnja u Mošćeničkoj Dragi uz talijanski Harlem blues band i Keith Thompson Band iz Velike Britanije. Dan kasnije, 23. srpnja penjemo se u Mošćenice gdje će zasvirati "Sir" Oliver Mally & Martin Gasselsberger ("Blues & Beyond") iz Austrije te predstavnici istrijanskog bluesa Edi East Trance Blues, dok će u Lovranu 24. srpnja, zasvirati čak tri benda domaći Route 21, srpski Cotton Pickers te talijanski Mandolin Blues.

Početak tjedna, 25. i 26. srpnja rezervirani su za OFF programe koji su se lani pokazali kao pun pogodak, dok nastavak festivala slijedi 26. srpnja na Gradini u Klani uz Charlie & Bell Blues Experience i Inroots. Povratak s 'najviše' postaje na nula metara nadmorske visine donosi na opatijskoj Ljetnoj pozornici 27. srpnja nastupe bandova Tree For The Stars i Charlie And The Superbad News (The James Brown Project). Dan kasnije penjemo se u Matulje na predivni austro-ugarski štacion koji će ovog puta umjesto cara ugostiti Češku i Slovačku kombinaciju objedinjenu u WBAND te mađarski Jumping Matt & His Combo.

Sama završnica ovogodišnjeg festivala održat će se na mjestu gdje je i sve počelo odnosno u Kastvu, a bogat program koji se održava 29. i 30. srpnja predvodi krema britanske blues scene Kyla Brox Band. Naime, Kyla Brox je proglašena najboljom pjevačicom 2019. godine od strane European Blues Awards, a britanska kritika o njoj piše kao o najtalentiranijoj pjevačici svoje generacije. Njeni albumi dostižu čelne pozicije specijaliziranih glazbenih ljestvica i redovito su nominirani za prestižne nagrade u domeni blues glazbe. Uz Kylu koja svojom jedinstvenom fuzijom bluesa, soula, R&B-a i rocka te nenadmašnom interpretacijom nikoga ne ostavlja ravnodušnom nastupit će i Love Runners Band, Lovesick Duo, Riccardo Staraj & Midnight Blues Band Feat Tomislav Goluban & Mauro Staraj, Sekou Kouyate Experience i Johnny Rawls.

Nastupe 19 bendova koji nam stižu sa svih strana svijeta – od Sjedinjenih Američkih država, preko Afrike, Velike Britanije do brojnih zemalja iz Europe – garantiraju žanrovsku raznolikost koja će zadovoljiti sve blues sladokusce, a kada se ovome pridodaju i fenomenalne lokacije na kojima se festival održava, možemo samo zaključiti da je ovo festival za sva čula. Za kraj dodajmo da je ulaz na festival slobodan, a svi koncerti počinju u 21 sat.

Više sa portala poduckun.net ...