Otvorenje izložbe 'Figure' Duška Šibla ove nedjelje u Voloskom

Autor: Nikola Cvjetović 26.04.2024

- Umjetnik ne odustaje od vjere u humanizam i snagu čovjeka da odagna sve izazove sveopće dekadencije i besmisla koji nas okružuje, napisala je Dr. sc. Nataša Ivančević koja je uz Mateu Bakotić i kustosica izložbe.

Volosko - Galerija Artsada ovoga vikenda otvara izložbu naziva ''Figure“ kojom će ljubiteljima umjetnosti predstaviti djela istaknutog hrvatskog slikara Duška Šibla. Otvorenje izložbe prodajnog karaktera zakazano je za 28. travnja u 12 sati.

Figure u pokretu

- Duško Šibl je nakon studija komparativne književnosti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, krenuo u nove izazove, upisavši studij slikarstva na Byam Shaw School of Art u Londonu koji završava 1982. Potom se usavršava na poslijediplomskom studiju slikarstva na prestižnom Royal College of Art, te stekavši široka znanja i vještine odabire likovnost kao primarni profesionalni interes. Nastaju brojna uspješna slikarska i crtačka djela koje karakterizira snažan kolorit, ekspresivna linija i naglašena stilizacija prikaza. Dominantan motiv je tijelo u pokretu ili koloplet tijela u dramatičnom međuodnosu. U toj vječnoj igri dualizma i nadmetanja Erosa i Thanatosa, Šibl pronalazi nepresušno nadahnuće za antropomorfne kolorističke i crtačke bravure. U vremenima kada su u umjetnosti prividno iscrpljene tematske i metierske raznovrsnosti, Duško Šibl i dalje neumorno stvara čovjeka vitalnih svojstava nadahnuta, a ponekad i suspregnuta složenim međuljudskim odnosima. Na tom tragu iščitavamo i nova, do sada neizlagana djela koja su dio ciklusa „Figure“nastala u posljednje tri godine, za koja kaže: „Slikam jer moram! Nemir se jedino može utažiti slikanjem. Svaka slika je avantura i proces koji je važniji od dovršene slike.“ Na slikama dominiraju osnovne boje koje svojom simbolikom snažno djeluju na opažaj. Dopiru iz dubine njegova bogata unutarnjeg svijeta kojim sublimira svu ljepotu i dramu suvremenog čovjeka. Umjetnik koristi široki raspon likovnih materijala i tehnika – akril na papiru, platnu ili ploči, kolaž i flomaster, a sve slike povezuje snažna crvena boja, te prikaz figure, bilo ona plošna i prepoznatljiva ili dovedena do ruba apstrakcije vođena snažnom likovnom gestom. Iz tih zaigranih tijela progovara iskonsko, ritualno i nesvjesno, ali i duboko humano. Umjetnik ne odustaje od vjere u humanizam i snagu čovjeka da odagna sve izazove sveopće dekadencije i besmisla koji nas okružuje, napisala je Dr. sc. Nataša Ivančević koja je uz Mateu Bakotić i kustosica izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja, a moguće ju je pogledati u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 10 do 14 sati i po dogovoru, kontaktirajući galeriju putem e-mail adrese info@galerija-artsada.hr .

Više sa portala poduckun.net ...