Otvorenje izložbe “Nakon zadnji aprila” u Lipi

Autor: Marina Pauletić 28.04.2024

Povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe autori će izložbom predstaviti autorske fotografije i tekstove o suvremenom životu Lipe i Lipljana.

Lipa – U ponedjeljak, 29. travnja u 18 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti održat će se otvorenje izložbe “Nakon zadnji aprila” autora Karla Čargonje i pisca Gorana Ferčeca.

Povodom obilježavanja 80. godišnjice stradanja Lipe autori će izložbom predstaviti autorske fotografije i tekstove o suvremenom životu Lipe i Lipljana.

Izložba donosi prvu, radnu, fazu interdisciplinarnog umjetničko-istraživačkog projekta autorskog dvojca Karla Čargonje (fotograf) i Gorana Ferčeca (pisac) koji će kroz čitavu ovu obljetničku godinu istraživati i bilježiti lipajsku svakodnevicu. Namjera im je "uhvatiti" jedan period u životu 4 generacije preživjelih Lipljana - onih s kojima se opstanak mjesta pronosi u budućnost. Ujedno, namjera im je zabilježiti “tihe” i nezamjetne odjeke lipajskog stradanja; u onom naizgled uobičajenom i svakodnevnom pronaći pukotine kroz koje trauma i memorija izlaze na vidjelo.

Kroz medij prostorne instalacije autori će predstaviti svoje tekstove i fotografije načinjene dosad te tiskane u velikim nakladama kako bi ih posjetitelji mogli ne samo razgledati već i ponijeti sa sobom. Na taj se način izloženi sadržaj posjetiteljima nuditi kao ishodište za kreiranje vlastitog fotografsko/tekstualnog narativa kojeg mogu uvijek iznova preslagivati - otvarajući ga novim značenjima, ali i nadopunjavati umjetanjem osobnih fotografija, zapisa ili dokumenata.

Čitav projekt “Nakon zadnji aprila” bit će dovršen u studenom 2024. objavom knjige umjetnika koja će predstavljati trajni spomen na 80. godišnjicu stradanja Lipe.

Projekt se provodi u sklopu godišnjeg umjetničkog programa “Prepoznavanje odsustva” kojeg je Centar započeo još 2017. godine, a financira se sredstvima Općine Matulji, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Ministarstva kulture i medija RH.

Zadnji aprila je sintagma kojom stanovnici Lipe označavaju dan povijesnog stradanja sela 30. travnja 1944. Običavaju kazati: na zadnji aprila ili pokle zadnji aprila.

Kustosica izložbe: Vana Gović Marković
Dizajner: Leo Kirinčić
Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja.

Više sa portala poduckun.net ...