Otvorenje izložbe novoizabranih članova HDLU Rijeka u Kloviću

Autor: Marina Pauletić 08.04.2024

Foto: ilustracija

HDLU Rijeka je strukovna udruga koja djeluju u gradu Rijeci već 78 godina, a okuplja 230 umjetnika.

Rijeka – U utorak, 9. travnja s početkom u 19 sati u Galeriji Juraj Klović održat će se otvorenje izložbe novoprimljenih članova HDLU Rijeka.

Novi članovi udruge su: Luka Aničić, Ivna Bruck, Larisa Dragelj, Tanja Frančišković, Željko Jerneić, Dinko Jurjević, Luce Lukačić, Ivo Matošić, Sabrina Mazzola Roguljic, Mirela Peterlić, Marijana Smolić, Anita Roncević, Silvija Sikavica, Dona Stipeč, Romina Tominić, Marko Valjak i Matilda Zanini.

Izložba ostaje otvorena do 23. travnja 2024. Moguće ju je pogledati u radnom vremenu galerije od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

- HDLU Rijeka je strukovna udruga koja djeluju u gradu Rijeci već 78 godina, a okuplja 230 umjetnika. Svake godine članstvo se povećava, a za mlade umjetnike ono je posebno značajno u njihovom profesionalnom umjetničkom razvoju. Primanje u članstvo važno je i za udrugu, a kako bi se naš rad što bolje prezentirao javnosti svake godine kreiramo i ostvarujemo mnoge zamisli, izložbe i programe, navode iz udruge.

Na ovoj izložbi predstavljaju se umjetnici primljeni u članstvo u posljednje dvije godine. Komisija koja je razmatrala pristigle zamolbe u 2023. radila je u slijedećem sastavu: povjesničari umjetnosti: Ervin Dubrović i Iva Kelentrić i članovi Umjetničkog savjeta: Silvija Đolonga, Luisa Ritoša i Istog Žorž, dok se komisija u 2024. sastojala od povjesničara umjetnosti: Katarine Podobnik, Zlatka Tot, te članova Umjetničkog savjeta Melite Sorola Staničić, Želimira Hladnika i Istoga Žorža. Njihov odabir potvrđen je na Skupštini HDLU Rijeka održanoj 14. ožujka 2024.

- Ova već tradicionalna likovna prezentacija pruža uvid u njihova umjetnička ostvarenja. Pri odabiru radova poštovala se različitost izlagača te su izložena djela putem kojih su se umjetnici i prijavili na natječaj. Kao i svake godine primjetna je različitost u likovnim izričajima, a ono što je karakteristično za ovogodišnju izložbu je dominacija fotografskih radova, kao i apstraktni pristup u slikarstvu s naglašenom simbiozom crteža i slikarstva. Članstvo u HDLU Rijeci omogućava umjetnicima stjecanje određenih prava, pruža im brojne informacije i daje priliku za izlaganjem, a potvrda je njihove umjetničke kvalitete. Novim kolegama Udruga pruža profesionalnu podršku, a kako bi oni što jednostavnije i uspješnije našli svoj put u svijet likovnosti. Želimo im svima uspjeh na putu koji su odabrali, zaključuju iz HDLU Rijeka.

Više sa portala poduckun.net ...