Otvorenje samostalne izložbe 'Another mile' akademskog slikara Tomislava Ćurkovića sutra u Galeriji Artsada

Autor: Nikola Cvjetović 21.03.2024

Na izložbi „Another Mile“ publika ima priliku uživati u ukupno sedam umjetničkih djela stvorenih korištenjem kombiniranih tehnika, uključujući akril, ulje i kolaž, pružajući posjetiteljima bogatstvo raznolikosti i vizualnog iskustva.

Volosko - Otvorenje samostalne izložbe 'Another mile' akademskog slikara Tomislava Ćurkovića sutra u Galeriji Artsada zakazano je za sutra, 22. ožujka u 19 sati.

Tomislav Ćurković rođen je 1974. godine u Rijeci. Diplomirao je 2000.godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Jordana. Njegovo umjetničko djelovanje obuhvaća širok spektar disciplina, uključujući vizualnu umjetnost, suvremenu glazbu, scenografiju i film. 2004.godine odlazi na umjetničku rezidenciji u Pariz – Cité internationale des arts gdje kroz svoj umjetnički rad nastavlja s istraživanjem različitih tema i medija, ističući se svojim inovativnim i originalnim pristupom umjetnosti. Djela Tomislava Ćurkovića nalaze se u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i u brojnim privatnim zbirkama. Dosad je imao niz značajnih samostalnih i skupnih izložbi (Galerija Otok, Galerija SC, Galerija Juraj Klović, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i dr.). Autor je scenografija i glazbe mnogobrojnih kazališnih predstava (Evita, Madame Butterfly, Šuma Striborova, Edip i dr.), filmova (nagrađen dokumentarni film Bule iz 2007.) i spotova (Putokazi).

- U sklopu izložbe „Another Mile“, Tomislav Ćurković predstavlja seriju umjetničkih djela nastalih u rasponu od posljednjih deset godina, označavajući svoj povratak na scenu prvi put nakon 2017. godine kada je svoja djela izlagao u Kulturnom centru u Beogradu. Naziv izložbe „Another Mile“ proizlazi iz jednog od njegovih ključnih djela, što dodatno naglašava važnost ovog umjetničkog događaja. Posebno značajno obilježje Ćurkovićevog stvaralaštva je njegova tehnika slikanja bez prethodne ideje ili plana. Ova metodologija omogućuje mu istraživanje spontanosti i intuicije kao ključnih elemenata umjetničkog procesa. Kroz ovaj pristup Ćurković stvara djela koja prodiru u dublje slojeve emocija i misli pružajući ekskluzivno iskustvo promatranja i tumačenja umjetnosti. Osim toga, Ćurković je poznat po svojoj preferenciji za velike formate, gdje prostor postaje integralni dio njegovih radova. Kreativno korištenje prostora i eksperimentiranje s različitim tehnikama omogućuju mu stvaranje djela koja ističu snagu izraza i estetskog dojma, te ujedno potiču dublje promišljanje o suvremenim temama i idejama. Njegova umjetnost ne samo da poziva na dublje promišljanje o prirodi kreativnosti i procesa stvaranja, već otvara vrata novim perspektivama i interpretacijama. Svojim izvanrednim djelima, Ćurković neumorno istražuje granice umjetnosti, naglašavajući važnost spontanosti, eksperimentiranja i oslobađanja od tradicionalnih okvira. Slika je ta koja nameće svoju konstrukciju, dok je autor onaj koji se usudi nadodati što god poželi. Motivi koje Ćurković odabire proizlaze iz podsvijesti, istražujući dublje slojeve ljudskih emocija i misli. Paleta boja koju koristi građena je bez pravila, što dodatno naglašava ranije spomenut eksperimentalni pristup umjetničkom procesu. Na izložbi „Another Mile“ publika ima priliku uživati u ukupno sedam umjetničkih djela stvorenih korištenjem kombiniranih tehnika, uključujući akril, ulje i kolaž, pružajući posjetiteljima bogatstvo raznolikosti i vizualnog iskustva. Ova serija umjetničkih radova predstavlja Ćurkovićevu beskompromisnu predanost eksperimentiranju s medijima i istraživanju različitih načina izražavanja svoje umjetnosti, a posjetiteljima pruža jedinstvenu priliku za uranjanje u njegov svijet stvaralaštva, napisala je Matea Bakotić, voditeljica galerije Artsada.

Izložba "Another Mile" ostaje otvorena do 7. travnja, a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 10 do 14 sati.

Više sa portala poduckun.net ...