Premijera predstave 'Cvrčak i mravi' ovog petka u Slovenskom domu Bazovica

Autor: Marin Aničić 01.12.2022

Predstava je nastala u režiji Teatra Oz, kostimografiju je osmislila Tajči Čekada, za ton i rasvjetu je zadužen Srđan Badurina, a predstavu igraju Zoran Josić kao Cvrčak i Marina Stanger kao Mrav.

Rijeka, Matulji - 'Cvrčak i mravi' vedra je i dinamična glazbeno-edukativna predstava za djecu, nastala na temelju jedne od najpoznatijih Ezopovih basni. Putem ovog glumačko-lutkarskog komada koji se koristi i animacijom predmeta te teatrom sjena, dijete prati život mrava kroz sva godišnja doba. Priča nas istovremeno uči da moramo biti vrijedni, marljivi i radišni poput mrava, ali ponekad i bezbrižni poput Cvrčka. Trebamo prihvatiti jedni druge u svojim različitostima i tako kreirati suživot.

Kroz predstavu se provlači najpoznatije glazbeno djelo A.Vivaldija „Četiri godišnja doba“ i ostali pomno odabrani glazbeni primjeri s prilagođenim tekstom. Djeci se na njima zabavan, bajkovit i primjeren način približava klasična i druge vrste glazbe te pruža jedinstven i neposredan dodir s glazbom. U srcu šume u svome gradu žive mravi. Ne bi li se dobro pripremili za dugu hladnu zimu, svakog dana vrijedno rade, dok njihovim Mravljim gradom vlada stroga i lijepa Kraljica Mravica. U blizini pak živi Cvrčak, koji po cijele dane pjeva i svira. Mravi, smatrajući ga lijenom bubom, navode ga da se prije no što stigne zima opskrbi s nešto hrane, te si osigura topao stan, jer će u suprotnom umrijeti od gladi i hladnoće. Cvrčak se na njihove savjete ne obazire. Dolaskom oštre i hladne zime, od gladi i hladnoće već iznemogao Cvrčak, moli mrave da ga puste u njihov Mravlji grad. Što će mravi odlučiti i kakva je sudbina Cvrčka, saznat ćete u predstavi.

Predstava je nastala u režiji Teatra Oz, kostimografiju je osmislila Tajči Čekada, za ton i rasvjetu je zadužen Srđan Badurina, a predstavu igraju Zoran Josić kao Cvrčak i Marina Stanger kao Mrav. Predstava je osmišljena za predškolski uzrast od 3 godine te za školski od 1. do 4. razreda.

Premijeru predstave očekujemo ovog petka, 2. prosinca u Slovenskom domu Bazovica u Rijeci u 18 sati, a za one kojima termin ne odgovara moći će gledati predstavu 5. prosinca u Matuljima u Sportskoj dvorani Matulji s početkom u 17:30 sati. Za obje predstave je ulaz besplatan.

Više sa portala poduckun.net ...