Programom Lungomare počinje plesni dio jedinstvenog FUGIP-a

Autor: Nikola Cvjetović 10.07.2022

wp-content/uploads/2019/07/pal-lovran-zena-s-idejama-2.jpg

Suvremeni umjetnici danas aktivno interveniraju u ovaj prostor namećući vlastite ideje i izričaje, oživljavaju ga na neposredan i autentičan način, izdižući ga time iz pojma “lijepe kulise”

Lovran - Prva večer plesnog djela programa ovogodišnjeg FUGIP-a pod nazivom Lungomare održat će se u ponedjeljak 11. srpnja u 20:30 sati na lovranskom Lungomareu (od paviljona Gianna do paviljona Excelsior).

- Šetalište Franje Josipa II, u lokalnom jeziku Lungomare, turistička je žila kucavica ovoga kraja i nezaobilazan pojam u mentalitetu domicilnog stanovništva. Osmišljeno kao elegantna promenada za imućnu gospodu fin de siéclea, opisivan i opjevan u djelima mađarskih, ukrajinskih, francuskih i austrijskih pjesnika i književnika i kao nadahnuće skladateljima i plesnim umjetnicima onoga doba, po prvi puta u svojoj stojedanaestogodišnoj povijesti dobiva priliku biti i "otplesano". Suvremeni umjetnici danas aktivno interveniraju u ovaj prostor namećući vlastite ideje i izričaje, oživljavaju ga na neposredan i autentičan način, izdižući ga time iz pojma “lijepe kulise”, najavili su organizatori.

Voditeljica i autorica projekta je Senka Baruška (Plesni art laboratorij)
Gosti: UO Koreokroj Zagreb, Irena Mikec: koreografkinja i plesna umjetnica
Plesačice: Ines Borić, Noemi Dessardo i Laia Stevanović
Ples na svili: Dana Auguštin
Studio Equilibre Kastav

Podsjetimo, u Lovranu se do 20. srpnja održava jedinstveno događanje "Festival umjetnosti, glazbe i plesanja - FUGiP 2022". Čine ga 5. Festival klasične glazbe "Lovran Classic" i Festival umjetnosti plesanja, u organizaciji Udruge Corona Laurea Lovran i Plesnog Art Laboratorija, koji su ove godine po prvi puta udružili svoje snage. Publika će tako, u sklopu Festivala "Lovran Classic" imati prilike uživati i 12. srpnja uz zvuke domaćeg Kalamos Kvinteta, 14. srpnja nastupit će francuski Duo SoliPse, a 19. srpnja predstavit će se hrvatski Duo Tudor-Režić. Svoje će vještine na Festivalu umjetnosti plesanja u tri navrata, 11., 18. i 20. srpnja pokazati plesači Plesnog art laboratorija na lovranskom Lungomareu, na rivici u Medveji i u Beach baru Cipera, u suradnji s brojnim umjetnicima. Festival umjetnosti, glazbe i plesanja - FUGiP 2022 podržavaju: Općina Lovran, TZ Općine Lovran, Ministarstvo kulture i medija, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Stubica d.o.o., Hostel Link i BHS (Best hospitality solutions).