Promocija knjiga 'Poesia a due voci' / 'Poezija u dva glasa' i 'Anima e versi' u Mošćeničkoj Dragi

Autor: Marina Pauletić 16.12.2022

Za glazbeni dio programa zadužen je duo Da Capo

Mošćenička Draga - Promocija knjiga zakazana za ovu subotu, 17. prosinca u 19 sati, u Zgradi javne namjene u Mošćeničkoj Dragi neće proći bez predstavljanje autora Giacoma Scottija, Riccarda Staraja i Anne Volpe.

Scotti i Staraj su unazad nekoliko godina izdali dvojezičnu knjigu pjesama „Poesia a due voci“ / „Poezija u dva glasa“ u kojoj se nalaze pjesme oba autora. Projekt podrazumijeva Starajeve prijevode Scottijevih pjesama na hrvatski jezik, odnosno Scottijevih prijevoda Starajevih pjesama na talijanski jezik. Pjesme su ljubavne, pejzažne i one posvećene djetinjstvu, kako Scottijevom u rodnoj Italiji, tako i Starajevom na obalama Kvarnera. Na subotnjoj će večeri nastupiti oba pjesnika, a moderator večeri je prof. Mario Simonovich iz Rijeke.

Na istoj će se večeri predstavit pjesnikinja Anna Volpe iz Italije, točnije iz regije Veneto (Delta del Po), u blizini Roviga. Anna je svoju knjigu „Anima e versi“ također već predstavljala u Hrvatskoj (u Rijeci, Krku, itd..) te je dobro znana na sceni talijanske manjine i Talijanske unije Rijeka. Također, uz Scottija, sudjelovala je na festivalu SIPAR kojeg organizira Staraj u Mošćeničkoj Dragi.
Za glazbeni dio programa zadužen je duo Da Capo. Ulaz je slobodan, a početak je večeri zakazan za 19 sati.

Staraj je svoju „Lockdown blues“ turneju započeo u lovranskom kinu 3. prosinca u 20 sati, gdje je promovirao cijeli svoj novi album istoga imena. Na promociji su, između ostalih, nastupali Lela i Joe Kaplowitz, Jed Becker - Emir Grozdanić, Tonči Grabušić, Jure Černeha, a za projekcije je opet bio zadužen riječki umjetnik Cibergix. Promocija je trajala 2 sata i 15 minuta te se sastojala od nekoliko dijelova: Jure Černeha - intro, Riccardo Staraj i Midnight blues band – „Lockdown blues“ album, Lela i band blues koncert, a na kraju su svi zajedno zasvirali u prepoznatljivom blues sessionu. Cijeli je program bio popraćen video artom spomenutog Cibergixa.

Nastavak turneje odvijao se potom u Kutjevu na privatnoj svirci u sklopu adventa gdje su nastupili Riccardo Staraj & Midnight blues band te Edi Maružin sa svojim Edi East Trance Bluesom.
Svirke idu dalje s unplugged blues sessionom u caffe baru Velebit 23. prosinca kada su gosti bili Mauro Staraj i Vedran Ružić. U Kanfanaru će za Božić, 25. prosinca Staraj i band gostovati na božićnom koncertu u organizaciji Edija Maružina i Gustafa, da bi se sve skončalo 29. prosinca u Gradskom muzeju Rijeka – Kockici s početkom u 19:30 sati. Staraj i bend će ondje pojačani Tomislavom Golbanom, Vedranom Ružićem i Maurom Starajem, te Cibergixom ponoviti lovransku priču promocije albuma i zajedničkom svirkom uz degustaciju vina i popratnim sadržajem.
Giacomo Scotti, Riccardo Staraj, Anna Volpe, Poesia a due voci, Anima e versi, Mario Simonovich, Talijanska unija Rijeka, Lockdown blues

Više sa portala poduckun.net ...