Prvi Kvarnerski filmski susreti održani u Opatiji

Autor: Nikola Cvjetović 01.04.2022

kvarnerska_filmska_kolonija_2022__2_

Dovoljno je reći da je prošle godine od 16 filmskih produkcija snimanih u Hrvatskoj, njih osam snimano, barem dijelom, na prostoru Primorsko-goranske županije.

Opatija - Kvarnerska filmska komisija organizirala je prve Kvarnerske filmske susrete, jednodnevnu konferenciju na temu snimanja audiovizualnih djela na području Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranska županija iz godine u godinu postaje sve privlačnija filmska destinacija o čemu najbolje govore brojni veliki inozemni projekti snimljeni u proteklih nekoliko godina na našem području. Uz Program poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra i izuzetnu filmičnost naše regije, filmaše u naš kraj dodatno privlače i razvijeni lokalni resursi, poput dobre prometne povezanosti, tehničkih, stručnih i ljudskih resursa, razvijenih smještajnih kapaciteta, otvorenosti lokalnih vlasti prema ovoj djelatnosti, ali i iznimne susretljivosti naših sugrađana prema filmskim ekipama. Dovoljno je reći da je prošle godine od 16 filmskih produkcija snimanih u Hrvatskoj, njih osam snimano, barem dijelom, na prostoru Primorsko-goranske županije.

– Posljednjih godina svjedočimo da Opatija postaje sve zanimljivija destinacija raznim filmskim i video produkcijama. Zaista je pohvalno da se i kroz ovakve stručne konferencije definira daljnji model razvoja i pozicioniranja naše županije kao Film Friendly destinacije. To da smo postali privlačna destinacija za filmaše nas, naravno, raduje. Svjesni smo da su razlozi dolaska filmskih produkcija i naše prirodne ljepote, što je ujedno i dodatna promocija destinacije, kao i razvijeni lokalni resursi, prometna povezanost, smještajni kapaciteti. Politika je Grada Opatije da na zahtjeve odgovaramo pozitivno i bez dodatne naplate koja bi teretila produkcije, rekao je gradonačelnik Fernando Kirigin na otvaranju konferencije.

kvarnerska_filmska_kolonija_2022__1_

Kvarnerska filmska komisija kroz Kvarnerske filmske susrete namjerava tradicionalno okupljati filmske radnike, predstavnike lokalne samouprave, ali i sve ostale koji doprinose prepoznavanju Primorsko-goranske županije kao atraktivne filmske destinacije, poput predstavnika medija, turističkih zajednica, Lučke uprave, hotelijera i ugostitelja. Kroz Kvarnerske filmske susrete Komisija teži definiranju modela suradnje te jačanju odnosa s tijelima javne vlasti, privatnim i poslovnim subjektima u svrhu kvalitetnijeg pružanja podrške audiovizualnim produkcijama.

Gosti 1. Kvarnerskih filmskih susreta bili su, među ostalima, filmski redatelj i scenarist Dalibor Matanić, filmski producent, suosnivač produkcijske kuće Drugi plan Miodrag Sila, filmski producent, osnivač produkcijske kuće Main Frame Production Igor Nola, location manager Dean Lalić, filmska redateljica Sara Grgurić, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković.

U radu konferencije sudjelovali su i državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, direktor HAVCA Chris Maricich, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Više sa portala poduckun.net ...