[RAZGOVOR] Barbara Munjas – Opatijka na Dori

Autor: Portal Poduckun 14.03.2023

snimio David Kurti

– Alternativa je kod nas vrlo kvalitetna, ali se jako puno medijske pažnje pridaje drugim žanrovima i izvođačima, smatra Barbara Munjas.

Piše: Elia Filinić

Barbara Munjas nastupila je na ovogodišnjoj „Dori“ s pjesmom „Putem snova” te u ukupnom poretku osvojila osmo mjesto. Barbara je zapravo prva i jedina Opatijka koja je samostalno nastupila na „Dori“. Najbliže Opatiji bila je Claudia Beni iz Matulja koja je 2003. godine pobijedila s pjesmom „Više nisam tvoja“, a tu je i član ovogodišnjih pobjednika Dore, sastava „Let 3“ Damir Martinović Mrle koji je djetinjstvo i mladost proveo u Opatiji. Barbarin otac svira harmoniku pa joj je glazba „u krvi“, a zanimljivo je da je svoje pjevačke sposobnosti pokazala već kao četverogodišnja djevojčica kada je uzela mikrofon u ruke na dječjoj karnevalskoj reduti u hotelu „Kvarner“ gdje je otpjevala „Va Permani ću poć“.

Kroz godine, Barbara je uvijek bila aktivna na školskim priredbama i u zboru te je pohađala i radionice pjevanja kod Vivien Gallette i Voljena Grbca. Prvi put smo je imali prilike gledati 2007. godine na „Dori“ kada je kao srednjoškolka debitirala s pjesmom „Ti si tu“ te su joj se od tog trenutka otvorila vrata u svijet glazbe. Nedugo nakon toga, pridružila se grupi „Gustafi“ s kojima je nastupala do 2013. godine a kasnije je karijeru nastavila u bendu „Barbari“ do 2016. kada odlučuje graditi samostalnu karijeru.

– U „Gustafima“ sam puno naučila, svidjela mi se glazba, „Gustafi“ su alternativici i tu sam shvatila koji je moj put i što želim. Kolektiv benda je najbolje iskustvo na svijetu za mene. U „Barbarima“ sam se ispuhala, izdali smo dva albuma, sudjelovala sam u stvaranju glazbe i aranžmanima, napravila sam sve ono što sam htjela – kazala je Barbara. Danas, nakon 16 godina vratila se na pozornicu „Dore“.

snimio David Kurti

– Odlučila sam zatvoriti krug: počela sam s „Dorom“ i sada je vrijeme za uzdignuti se na jednu višu stepenicu u mojoj glazbenoj karijeri – istaknula je Barbara te dodala kako smatra da je „Dora“ odlična platforma za predstavljanje vlastite glazbe i alternativne scene.

– Alternativa je kod nas vrlo kvalitetna, ali se jako puno medijske pažnje pridaje drugim žanrovima i izvođačima – dodala je naša sugovornica.

Što se pak tiče pjesme s kojom je nastupila na „Dori“, ističe da je na nju jako ponosna jer je pjesma sama po sebi nastala vrlo spontano i brzo, u svega 12 sati, te kroz nju, poučena vlastitim iskustvom, želi dati savjet samoj sebi, ali i drugima. Pjesmu potpisuje sama Barbara dok su za glazbu zaslužni Barbara i Alan Bernobić, za aranžman Alan Bernobić, a uz njih su i Giorgio Giacobbi na saksofonu, Paolo Jus na basu, Camilla Collet na bubnjevima, Cristina Lubiana kao prateći vokal te Alan Rešidović na gitari. Za vrijeme stvaranja pjesme za „Doru” Barbara je bila u Puli, zauzeta pripremama za koncert u suradnji s JazzIstra Orchestrom s kojim je predstavila jazz aranžmane pjesama kultnog pulskog sastava KUD Idijoti.

snimio: David Kurti

– Morala sam se jako puno posvetiti koncertu i probama. To je za mene bilo nešto totalno novo jer nisam nikad prije radila s velikim orkestrom i nisam se okušala u jazzu kao žanru. Jako sam počašćena pozivom i gajim veliko poštovanje prema tom projektu – ispričala je Barbara.

Barbara je 14. ožujka prošle godine izdala svoj prvi samostalni album „Right Place&Right Time“, na rođendan svoje trogodišnje kćerkice Jolande. Album je naišao na odlične kritike i reakcije publike te je uvršten među najbolje albume 2022. godine. Uslijedile su i tri nominacije za nagradu Rock&Off – nominacija za najbolji album godine, nominacija za Pop&Off izvođača te Iskonova nagrada publike, a album je nominiran i za ovogodišnji Porin - za najbolji album alternativne glazbe. Barbara je 2020. godine dobila nagradu u kategoriji za najbolji indie video regije na Adria Muzzik Video 2020. za video spot pjesme „Gone Back“ u suradnji s Norom Vrsalović iz Ike. Pjesma je bila dio kompilacije diskografske kuće Aquarius Records te je nakon nagrade potpisala s njima ugovor.

– Jako mi je drago zbog toga. Bolje i lakše radim od kad imam njih, nekako se ne osjećaš sam, imaš podršku – istaknula je Barbara. O privatnom životu ova 34-godišnja Ikarka ne priča puno, podijelila je s nama da joj je trogodišnja kćerkica Jolanda najveća motivacija i inspiracija, a na pitanje kako balansira posao s majčinstvom, Barbara odgovara: – Dijete ti postane fokus života, no treba se znati prilagoditi i pokušati uspješno balansirati ulogu majke i umjetnice. Od kada sam mama, još sam aktivnija i još više radim.

Više sa portala poduckun.net ...