Riccardo Staraj & Midnight Blues Band održali mini turneju Švicarskom i Češkom

Autor: Marina Pauletić 11.07.2024

U Švicarsku je bend pozvan na inicijativu Max Dega benda koji će ove godine svirati na Jerry Rick's blues festivalu.

Mošćenička Draga - Riccardo Staraj i njegov Midnight blues band bili su na mini blues turneji u mjesecu lipnju ove godine. Zbilo se to 13. i 14. lipnja u Luganu (Caslano blues festival) u Švicarskoj, te 21. i 22. lipnja u Češkoj, točnije u mjestu Valasske Mezirici na Folk blues beat festivalu, a usputno i u općini Velká nad Veličkou, gdje su dan prije festivala održali koncert u kulturnom domu istoimene općine.

U Švicarsku je bend pozvan na inicijativu Max Dega benda koji će ove godine svirati na Jerry Rick's blues festivalu u Matuljima 16. srpnja te potom na blues sessionu u Iki na mjesnom trgu, dan kasnije 17. srpnja.

Ricccardo Staraj i Midnight blues band najprije su svirali u Caslanu, općini pored Lugana na istoimenom jezeru i to na maloj pozornici u starom gradu. Bila je to prava blues groznica u kojoj je sudjelovalo desetak bendova i to svaki na svojoj pozornici. Tom je prilikom publika mogla cirkulirati starim gradom i uživati u različitim izvedbama blues bendova iz čitavog svijeta. Bili su tu gosti iz Italije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Bila je to posebna blues večer u intimnoj atmosferi unutar starog grada Caslana, a bend je izvodio obrade Muddy Watersa, John Lee Hookera, Claptona, Doorsa, pa do Stonesa, J.J. Calea, Tom Waittsa, Blues Brothersa itd. Odličan feedback publike „natjerao“ je Staraja i bend na još nekoliko obrada. Koncerti su završili oko 1 sat iza ponoći. Midnight blues band je u Švicarskoj gostovao u punom sastavu i to: Riccardo Staraj, Marko Sedlak, Josip Rubinić, Vedran Mijić i Luka Čargonja.

Sutradan, doduše uz kišu, Midnight blues band popeo se na glavnu binu i tek negdje oko trideset minuta iza ponoći započeo svoju svirku kao zadnji bend večeri. Ponovno blues obrade privukle su mnogobrojnu publiku koja je „izazvana“ odličnim nastupom dan prije, došla poslušati i drugu svirku. Koncert je trajao do 2 iza ponoći. Niti kiša nije otjerala publiku koja se rasplesala uz ritmove blues velikana kroz interpretaciju Staraja i njegovog benda.

Odlična atmosfera, smještaj na samom jezeru, dobre lokacije za svirku, gostoprimstvo domaćina i krajnja organizacijska jednostavnost koja priliči rock and rollu i bluesu, motivirali su Midnight blues band da možda i sljedeće godine gostuje u Švicarskoj. Na istom je festivalu subotu, 15. lipnja nastupila glasovita blues zvijezda Ana Popović.

Tek nekoliko dana nakon Švicarske bend se uputio u Češku na poziv Riccardovog „prijatelja po bluesu“ Tomasa Bobeka Bobrovnickog, koji inače također svira na Jerry Rick's blues festivalu. Češka je za Midnight blues band uvijek izazov pa tako je bila i ovoga puta. Na putu prema Folk blues beat festivalu band se zaustavio u općini Velká nad Veličkou kako bi odmorio i zasvirao u kulturnom domu probni koncert za nastup na festivalu idućeg dana. Nekih stotinjak kilometara od Brna nalazi se mala općina koja u svom kulturnom domu organizira različite umjetničke performanse pa je tako i blues došao na red. Staraj i bend odradili su energičan nastup autorskih pjesama s nešto klasičnih blues obrada. Na Češkoj turneji umjesto trubača Josipa Rubinića koji je bio spriječen, nastupio je odličan saksofonist iz Pule, Luka Vrbanec, rođen i odrastao u Čakovcu.

Idući dan, 22. lipnja bend je nastupio u 21.00 sat na VALAŠSKÝ ŠPALÍČEK FOLK-BLUES-BEAT FESTIVALU u VALASSKE MEZIRICI, velikom festivalu koji je trajao gotovo cijeli tjedan i ugostio preko dvadeset bendova. Smješteni u samom centru grada gdje se i nalazila centralna pozornica, Midnight blues band pružio je jedan od ponajboljih nastupa, a svirao je tek sat i petnaest minuta. Kombinacija najboljih autorskih pjesama i blues obrada oduševila je publiku koja je tražila nastavak. Vremena za produžetak svirke nije bilo s obzirom da se program trebao okončati do pola noći, a na binu su morala zakoračiti još dva benda.

„Uvijek je užitak krenuti na malu turneju po Europi i biti pozvan od prijatelja koji gostuju kod nas. Vid je to kulturne razmjene koje su itekako važne u turističkim destinacijama kakva je Opatijska rivijera. Midnight blues band često putuje u Italiju, Mađarsku, Češku, Slovačku, a očekuje ih još nekoliko europskih gostovanja do kraja godine“, poručuju iz benda.

Programe ovogodišnjih festivala na kojima su svirali Riccardo Staraj & Midnight blues band pogledajte u prilogu ovdje.

Više sa portala poduckun.net ...