Sipping sessions s Filipom Merčepom u Labinu

Autor: Nikola Cvjetović 26.09.2023

Koncert će se održati 1. listopada u 19 sati.

Labin - U nedjelju 1. listopada s početkom u 19.00 sati u crkvi Uznesenja Marijinog na usponu za Stari grad kraj Hotela Peteani održava se SIPPING SESSIONS koncert klasične glazbe na kojem nastupa Filip Merčep na marimbi.O umjetniku:


Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba i umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. Tijekom svog školovanja, Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni prolaskom u Finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010.godine u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998.godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 slušatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a. Od tada je nabrojao i neke od najprestižnijih glazbenih nagrada: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015. Nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. Nagradu Universal marimba competition u Belgiji, 1. Nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu,


Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata i diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Najbolja interpretacija klasične glazbe”. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine, Filip je počeo otkrivati svoj glazbeni jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennale-u Zagreb. U želji da se usavrši u tom području, upisuje usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod priznatog audio-vizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a kod kojeg je diplomirao u lipnju 2020.


Promocija hrvatske glazbe vrlo je važan aspekt karijere Filipa Merčepa. Koncerti na kojima je izvodio djela hrvatskih autora donjela mu je simpatije publike u Europi i SAD-u. Trenutno je u procesu jedne od svojih najvećih želja- snimiti Koncerte za udaraljke i orkestar hrvatskih autora. Do sad, u suradnji sa SO HRT-a, snimio je Vibrafoniettu Ive Maleca, Koncert za udaraljke i orkestar Igora Lešnika i Franza Cibulke te Koncert za Ivanu Igora Kuljerića (u obradi za solo marimbu, klavir i dva udaraljkaša).

Više sa portala poduckun.net ...