Treći partnerski sastanak Projekta Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 13.10.2022

Ženska klapa Kastav

Sa svrhom unapređenja rada i ostvarenja što kvalitetnijeg krajnjeg ishoda glavnog projektnog rezultata Projekta, a to je Kurikulum i Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja, predstavnici svih partnerskih organizacija će međusobno izvijestiti o provedenim aktivnostima i obavljenom radu na pisanju poglavlja Priručnika za koje je pojedini partner zadužen.

Kastav - Ovog vikenda će se održati treći partnerski sastanak Projekta Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle koji se odvija u okviru programa ERASMUS+ unutar ključne aktivnosti KA2 – područje obrazovanja odraslih. U cjelokupnoj dvadesetomjesečnoj provedbi započetoj 15. veljače ove godine, pored Udruge Kanat – Kastav sa sekcijama Muška i Ženska klapa Kastav (Hrvatska), koja je ujedno i prijavitelj te koordinator, voditelj Projekta, u njemu sudjeluju i sljedeći Partneri: Kulturverein Schandorf – Kulturno društvo Čemba sa sekcijom Muška klapa Dičaki (Austrija), Undi Horvát Egyesület sa sekcijom Ženska klapa Biseri (Mađarska), Chorvátsky kultúrny zväz na Slovensku – Hrvatski kulturni savez u Slovačkoj sa sekcijama Muška klapa Ravnica i Ženska klapa Rožica (Slovačka) i Društvo Klapa Mali grad Kamnik sa sekcijom Muška klapa Mali grad (Slovenija).

Treći partnerski sastanak Projekta će se održati u austrijskom gradu Schandorfu/Čembi u Gradišću, a njegov domaćin je partnerska organizacija iz Austrije. Sa svrhom unapređenja rada i ostvarenja što kvalitetnijeg krajnjeg ishoda glavnog projektnog rezultata Projekta, a to je Kurikulum i Priručnik za učenje tradicijskog pjevanja, predstavnici svih partnerskih organizacija će međusobno izvijestiti o provedenim aktivnostima i obavljenom radu na pisanju poglavlja Priručnika za koje je pojedini partner zadužen. Pri tome je predviđeno obavezno predstavljanje Poglavlja u pisanom obliku od strane svakog partnera, kako bi se mogle dati primjedbe, prijedlozi i sugestije te dogovoriti smjernice za daljnji rad na dovršetku kvalitetnog Priručnika. Budući da će on svoju praktičnu primjenu pronaći u ostvarivanju ostalih aktivnosti i ciljeva Projekta tijekom drugog dijela njegove provedbe, dakle u 2023. godini, sastanak će se također usredotočiti na planiranje organizacije Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja (Learning, Teaching, Training Activities – LTTA) predviđenih za siječanj, kao i na Radionice tradicijskog pjevanja čiji početak provođenja se očekuje početkom proljeća.

Rad partnerskog sastanka bit će okončan samostalnom koncertom matinejom Ženske i Muške klape Kastav koja će se održati u nedjelju s početkom u 11 sati, nakon čega će uslijediti i javno predstavljanje svih partnerskih organizacija Projekta. Njihovi predstavnici će se tom prigodom aktivno uključiti u zajednički pjevački nastup.

Sve pojedinosti i novosti vezane uz odvijanje i provedbu Projekta Škola tradicijskog pjevanja – Zapjevajmo kako su nas učili za odrasle u okviru programa ERASMUS+, za čitavo vrijeme njegova trajanja su dostupne na mrežnim stranicama Muške i Ženske klape Kastav – www.klapakastav.hr , odnosno www.kastav.com .

U sklopu gostovanja u Austriji, Muška i Ženska klapa Kastav će također sudjelovati i na 10. Festivalu klapa u Gradišću. Festival će se u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva u Gardišću održati ove subote, 15.10. s početkom u 18 sati u gradu Nikitschu/Filežu.

Uz Mušku i Žensku klapu Kastav, kao jedinih gostiju iz Hrvatske, na Festivalu će nastupiti ukupno osam klapa iz Gradišća: Klapa Dičaki – Čemba (Austrija), Klapa Evo nas – Trajštof (Austrija), Ženska klapa Pujanke – Dolnja Pulja (Austrija), Muška klapa Ravnica – Devinsko Novo Selo (Slovačka), Ženska klapa Rožica – Devinsko Novo Selo (Slovačka), Klapa Staro Vino – Gerištof (Austrija), Klapa Šari Stinjaki – Stinjaki (Austrija) i Klapa Top – Pinkovac (Austrija).

Sudjelovanje Muške i Ženske klape Kastav na 10. Festivalu klapa u Gradišću bit će ostvareno uz značajnu financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grada Kastva.

Više sa portala poduckun.net ...