Vedran Ružić novi projekt '6 metara' predstavlja ovog petka na vološćanskoj placi

Autor: Nikola Cvjetović 23.05.2022

Scena filma 6 metara vedran ruzic  1

- Kako je to autoru i osobna priča, budući da se uskoro ruši obiteljska kuća kao i bratov Highway studio u kojemu je snimljeno podosta autorskih albuma, ali i albuma različitih hrvatskih i inozemnih jazz glazbenika, ovoga puta kao posljednji album iz gnijezda glazbenih početaka odlučio je snimiti album u kojem se ističu bass i kontrabas u solističkom izričaju.

Volosko - Vološćanske jazz večeri već petu godinu dovode glazbu na najljepši vološćanski vidikovac! Ovogodišnja sezona započinje predstavljanjem aktualnog solo projekta Vedrana Ružića 6 metara, a pridružit će mu se i glazbeni suradnici Zvonimir Radišić i Luka Jenuš, uz prezentiranje nekih od skladbi s prethodnih albuma. Koncert će se održati u petak 27. svibnja s početkom u 20 sati na placi pokraj bivšeg lokala „Romano“ preko puta crkve na Voloskom, a ulaz je slobodan.

U svojemu dosadašnjemu radu Ružić je oduvijek bio pobornik povezivanja različitih medija umjetnosti s ciljem ravnopravnijeg prikaza pred publikom. Taj se je dio naročito mogao doživjeti u projektu Spiritual Market u kojem je povezao art film s istoimenim jazz albumom nagrađenim Porinom, kao i u seriji radova Forbidden Melody koju je izlagao po hrvatskim galerijama kroz zvuk albuma Forbidden Live snimljenog u “korona vremenu”. Ovoga puta, sada već peti u nizu glazbeni album eksperimentalnog i pomalo aktivističkog naglaska naziva 6 metara javnosti je izašao s ciljem davanja naglaska na rušenje obiteljskih kuća i oduzimanje terena vezano za gradnju novoga autoputa i Tunela Učka. Kako je to autoru i osobna priča, budući da se uskoro ruši obiteljska kuća kao i bratov Highway studio u kojemu je snimljeno podosta autorskih albuma, ali i albuma različitih hrvatskih i inozemnih jazz glazbenika, ovoga puta kao posljednji album iz gnijezda glazbenih početaka odlučio je snimiti album u kojem se ističu bass i kontrabas u solističkom izričaju.

- Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. Na albumu „6 metara“ do srži sam ogolio muziku; ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bass gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi. Rame uz rame, pri stvaranju albuma, ali i životno, stoji i moj brat u ulozi producenta, a skriveni akter cijele priče je studio „Highway“ koji se, kao i obiteljska kuća, našao na trasi nove trake autoputa i odbrojava dane do rušenja, pa ovaj album predstavlja i posljednji uradak snimljen u njemu, poručio je Vedran Ružić, a sve podcrtao citatom Johna Cagea - “Gdje god da se nalazimo čujemo uglavnom buku. Kada je ignoriramo, smeta nam. Kada je slušamo mislimo da je očaravajuća.”

Koncert će se održati uz potporu Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Opatije.