Veliki interes za ČA-čitalnicu @ Kastav

Autor: Nikola Cvjetović 13.11.2023

Pod motom Nek' ti riječ ne bude strana(c), kao dio obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2023., za organizaciju i provedbu programa pobrinula se jedna od autorica, a odnedavno i školska knjižničarka, prof. Karmen Šimetić.

Kastav - Školska ČA-čitalnica provesti će se u školskoj knjižnici u OŠ „Milan Brozović“, 14. studenog s početkom u 15.30 sati. Projekt ČA-čitalnica nastao je 2016. godine u Kastvu kao međugeneracijski projekt natjecanja u interpretativnom čitanju na čakavskom jeziku. Tri kastavske učiteljice, tri autorice projekta (Dragica Stanić, Karmen Šimetić, Dubravka Uroda) već tada su imale viziju u kojoj ČA-čitalnica neće ostati samo jedan od načina obilježavanja vrijednog jubileja 150 godina kastavske Čitalnice, nego da će se nastavljati i popularizirati domaću riječ među svim generacijama. Svoj pogled i nadu u velikom su dijelu usmjerile na djecu i mlade.

Osam godina nakon početka, pod nazivnikom ČA-čitalnica zabilježeno je 20 različitih manifestacija čitanja čakavskih tekstova, a ono što osobito veseli, već treću godinu zaredom održava se u Osnovnoj školi „Milan Brozović“ u Kastvu. Pod motom Nek' ti riječ ne bude strana(c), kao dio obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2023., za organizaciju i provedbu programa pobrinula se jedna od autorica, a odnedavno i školska knjižničarka, prof. Karmen Šimetić. Projekt se provodi uz financijsku podršku Grada Kastva, ali i uz punu podršku ravnateljice Hedi Blašković te brojnih učiteljica o čemu najbolje govori broj prijavljenih – njih čak stotinu poslalo je svoju prijavnicu za izražajno čitanje čakavskih tekstova naglas!

Hodogram:
15.30 Uvodni dio i nastup učenika od 1. do 4. r.
Po završetku prvog dijela proglašenje najuspješnijih u kategorijama 1. i 2. r. te 3. i 4. r.
18.00 Nastup učenika od 5. do 8. r.
Po završetku drugog dijela proglašenje najuspješnijih u kategoriji od 5. do 8. r.

Više sa portala poduckun.net ...