[VIDEO] Ratko Zjača sa svojim Nocturnal four priredio publici nezaboravno glazbeno iskustvo

Autor: Portal Poduckun 04.08.2022

Uz saksofonista Stefana Bedettija i orguljaša Renata Chicca, bubnjar na snimanju albuma “Life on Earth” bio je Antonio Sanchez, dok je na snimanju albuma “Light in the World” to bio John Riley kojeg smo imali priliku čuti u Klani.

Klana - Kako je bilo i najavljeno nedavni koncert na prekrasnoj Gradini u Klani bila je glazbena poslastica za istančane ukuse, ali isto tako svojom muzikalnošću i jednostavnošću ugodna za uho i široj publici od kojih su se neki po prvi put susreli s jazz glazbom. Ratko Zjača, gitarist velikog međunarodnog iskustva je kako i sam kaže tražio glazbenike iz različitih kultura i različitih karaktera te mu je oduvijek bila želja osnovati sastav na osnovi njegovih najranijih iskustva s glazbom Hammond kvarteta ili trija s gitarom. Još kao klinac danonoćno je slušao tu glazbu, te orguljaše kao što su Larry Young, Jimmy Smith, Jack McDuff, Dr. Lonnie Smith, John Patton, Don Patterson, Melvin Rhyne itd. Svi oni su ostavili veliki utjecaj koji se mogao čuti i autorskim skladbama koje smo imali priliku čuti u Klani.

Kao i uvijek do sada, Zjača je i za svoj novi kvartet, Nocturnal Four, odabrao vrhunske suradnike, instrumentaliste sličnog senzibiliteta s kojima dijeli iste glazbene stavove. I taj stav se i osjeti i čuje u muziciranju i komunikaciji na sceni s drugim glazbenicima.

VIDEO

Uz saksofonista Stefana Bedettija i orguljaša Renata Chicca, bubnjar na snimanju albuma “Life on Earth” bio je Antonio Sanchez, dok je na snimanju albuma “Light in the World” to bio John Riley kojeg smo imali priliku čuti nedavno u Klani. O Johnu Rileyu ne treba trošiti riječi, njegova svjesnost tko je i koliko zna publici donosi nepretenciozno sviranje bez potrebe za nadsviravanjem ili prosviravanjem te ovom sastavu omogućuje vrhunsku dinamiku gdje je u većini vremena svojim sviranjem i tiši od drugih glazbenika a opet donosi tu sveprisutnost i potreban groove koji se itekako osjeti i čuje.

Renato Chicco jedan od vodećih europskih orguljaša pokazao je kako Hammond itekako može služiti stvaranju zvuka i glazbe te je sviranjem bas dionica i solo virtuoznošću upravo tome i pridonio. Stefano Bedetti je svojim sviranjem saksofona pomogao u ostvarivanju te vrhunske komunikacije glazbenika na sceni te u nijednom trenutku nije svojim solo dionicama narušio taj sklad koji je bio prisutan kroz cijeli koncert te time pokazao zašto ga smatraju za jednog od najboljih europskih saksofonista.

Kako je sam Ratko Zjača u jednom intervjuu izjavio: "Uvijek tražim glazbenike koji imaju multidimenzionalni pristup sviranju i koji su sposobni brzo se prilagoditi svim kolektivnim interakcijama u solo i grupnom sviranju. To nije jednostavno naći i moraš imati izuzetno razvijenu glazbenu estetiku da otkriješ takve glazbenike. Zato ne razmišljam puno o tome kakav će biti gitaristički pristup. Najviše me zanima kakvo će biti grupno sviranje i što mogu dati od sebe da dođemo do što bolje komunikacije". Svjedoci smo da je ovim koncertom uspio još jednom to pokazati i priredio publici nezaboravno iskustvo.

Autor: Vladimir Matošević

Više sa portala poduckun.net ...