[VIDEO] Svečano otvorenje 31. Kastafskega kulturnega leta 2022. sutra na trgu Matka Laginje

Autor: Nikola Cvjetović 30.06.2022

U nastavku donosimo video najavu Saše Matovine i Damjana Grbca, ali i nekih od izvođača koji će nastupiti u sklopu ovogodišnjeg festivala...

Kastav - Svečano otvorenje 31. Kastafskega kulturnega leta 2022., održat će se u petak, 1. srpnja s početkom u 20 sati na Trgu Matka Laginje Glazbeno-poetskim programom 'Draga nam je zemlja'.

Rajka Jurdana Šepić

Glazbeno-poetski program posvećen je sveopćem kulturnom nasljeđu Kastva i Kastavštine, dakle našeg užeg i šireg zavičaja, kako onom jezičnom – čakavštini, tako i onom glazbenom – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici koje se nalazi na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a. Upravo je na temeljima te bogate i jedinstvene baštine Istre i Hrvatskog primorja stvarao Ivan Matetić Ronjgov, čovjek našega kraja koji spada među najvažnije hrvatske skladatelje dvadesetog stoljeća. Stoga su za naziv programa otvorenja ovogodišnjeg 31. Kastafskega kulturnega leta i uzeti stihovi Istarske narodne himne koju je Ronjgov zapisao i obradio uvrstivši je tako, kao nezaobilazno djelo, na popis koncertne zborske literature.

U programu sudjeluju Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji, sopci otoka Krka Branko Brnić, član Kulturnog društva Sv. Petar – Gabonjin i Klaudije Dunato, član Kulturnog društva Ive Jelenović – Dobrinj, sopnjadom dočaravajući prastare instrumentalne zvuke sjevernojadranskih prostora, dok recitatori Rajka Jurdana-Šepić i Sven Sušanj govorom oživljavaju Matetićevu materinju čakavštinu – domaću besedu – preuzetu iz skladateljevih pisama.

KUD Učka Matulji

- Na tragu minulih, uspješnih trideset godina, i ovoga smo ljeta, u okviru 31. izdanja festivala Kastafsko kulturno leto, pripremili bogat i raznovrstan kulturni program koji će živopisne kutke Kastva razigrati najrazličitijim umjetničkim sadržajima. Našoj vjernoj publici, ali i svima onima koji će po prvi puta pohoditi naš Grad, sa zadovoljstvom predstavljamo naslove i izvođače s nemalim zadatkom – da vrijeme pred nama učine ljepšim i slobodnijim. Srpanj i kolovoz će tako ispuniti brojni dramski, glazbeni, izložbeni i dječji programi od kojih će mnogi ne samo privući pažnju posjetitelja nego, u naknadnoj retrospektivi, postati "sentimentalni suveniri" ovoga ljeta. Nastavljamo s oživljavanjem stare gradske jezgre, neposredno se družeći u okviru programa Ritam dvorišta. Svakako je potrebno istaknuti i popularne partnerske programe (Dječji pjevački festival Kastafski glasi 2022., Jerry Ricks Blues Festival, 18. ČAnsonfest – Kastav 2022.), a ne smijemo zaboraviti niti edukativnost manifestacije, zajamčenu kroz radionice u okviru tradicionalnog i uvijek atraktivnog Festivala gitare, poručili su organizatori.

Pred nama je vrijeme kroz koje će, kao i uvijek do sada, Kastav biti ne samo pozornica nego i protagonist; njegove uličice, trgovi i dvorišta nadilaze festivalski dekor i postaju punopravni partneri zajedničke potrage za boljim i radosnijim u nama.

VIDEO

Više sa portala poduckun.net ...