[VIDEO] Za tjedan dana počinje jubilarno izdanje LFF-a, od ove godine i nagrada Dragan Rubeša

Autor: Nikola Cvjetović 17.08.2022

lff_najava_2022__2_

Festival se odlučio pokušati odužiti našem dragom filmskom kritičaru Draganu Rubeši koji nas je prerano napustio pa od ove godine, u suradnji s Art-kinom, dodjeljuju i Nagradu kritičara "Dragan Rubeša".

Rijeka - Samo tjedan dana dijeli nas od jubilarnog izdanja Liburnia Film Festivala koji će u Opatiju donijeti najrecentnije filmove hrvatske dokumentarne produkcije. Na programu će se naći 19 naslova u konkurenciji za nagrade te dvadesetak filmova izvan konkurencije. O filmu će se od 24. do 28. kolovoza učiti, pričati, razmišljati, a organizatori su pripremili i dvije poslastice kao uvod u festival već ovog vikenda - „Povratak u Ičiće“ u petak 19. te otvorenje izložbe „XX godina LFF-a“ u subotu 20. u Rijeci.

13 filmova u programu Regionale
“I ove godine LFF nastavlja u programu izvan konkurencije, nazvanom Regionale, promovirati autore i autorice te produkcije iz onoga što festival naziva svojom regijom - Istarska, Ličko-senjska i Primorsko-goranska županija. Nekoliko filmova regionalnih autora imat će svoju svjetsku premijeru na LFF-u - „Delfin 70“ Michele Bulešić i Igora Popovića (samostalna produkcija, „Flora“ Davida Kumpare (Udruga Filmaktiv), „Izvorni sjaj“ Baince Dagostin i Tonija Juričića (Level 52), „Puta toliko“ Nine Sorić (Udruga Filmaktiv) i „To što je ostalo“ Silvije Bumbak (Udruga Filmaktiv). Festivalske premijere imat će film „Juha od cikle“ Eve Marije Jurešić (Restartova Škola dokumentarnog filma), “Modra” Morane Ikić Komljenović (Fade In, HRT) i “Tko je ovdje lud?” Bernardina Modrića (Istra Film). Osim premijernih naslova gledat će se još: „6 metara“ Vedrana Ružića (samostalna produkcija), „Boškarica“ Ivana Hrelje (Pulska filmska tvornica), „Emmett“ Marina Nekića (Cirk Prozor) i „Valovi“ Klare Dujmović (Blank).

Program Regionale bit će prikazan od srijede 24. do petka 26. kolovoza u Vili Antonio
Jedan od filmova iz regije otvorit će finalnu večer festivala, nedjelju 28. kolovoza. Radi se o filmu „Ekosuperjunaci“ koji su snimili učenici OŠ "Rikard Katalinić Jeretov" nakon što im je drveće koje su posadili u svom dvorištu, nestalo. Posljednjeg dana festivala gledat će se i pet naslova festivalskog suorganizatora udruge Restart - „Muzej Revolucije“ Srđana Keče, „Babajanja“ Ante Zlatka Stolice te tri filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma kojima će na platnu LFF-a to biti prva festivalska prikazivanja - „Kunac“ Michelea Bulešića, „Knjiga uspomena“ Maje Miloš i „Prijedlozi i pokušaji“ Neže Knez”, najavila je direktorica festivala Jelena Androić.

VIDEO

Povratak u Ičiće i izložba „XX godina LFF-a“
“Kako bi obilježili 20 festivalskih godina, i nostalgično se vratili u prvih 13 izdanja LFF-a, u petak 19. kolovoza svi ljubitelji LFF-a i dokumentaraca na Kvarneru pozvani su na „Povratak u Ičiće“. Još jedanput razvit će se projekcijsko platno u lučici u Ičićima i prikazati dva filma nakon čega slijedi žestoka svirka post punk banda ŠIZA. Gledat će se prvi pobjednik Liburnia Film Festivala film „Patchwork“ Tanje Miličić te prošlogodišnji pobjednik beogradskog Beldocsa u srpskoj konkurenciji „Bez“ Luke Papića, čija je projekcija lani započete suradnje sa srpskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs”, kazala je producentica festivala Petra Blašković.

“Drugo posebno događanje je izložba "XX godina LFF-a" u suradnji s Galerijom SKC u Rijeci. Bit će to svojevrsna aleja sjećanja, putem starih plakata, kataloga, programa, niza fotografija od prije 20 godina, starih prijavnica pisanih rukom, filmova koji su u to vrijeme stizali na "betama", novinskih članaka, videa. Prije izložbe povest ćemo i tzv. transgeneracijski razgovor s, pored ostalih, osnivačem LFF-a Igorom Bajokom s kojim ćemo razgovarati o kulturnoj i društvenoj klimi s početka 2000-tih te razvoju grass-root projekata”, najavila je Katarina Kožul, kustosica Galerije SKC u kojoj se razgovor održava u subotu u 19 sati a izložba otvara u 20 sati.

Nagrada "Dragan Rubeša"
Festival se odlučio pokušati odužiti našem dragom filmskom kritičaru Draganu Rubeši koji nas je prerano napustio pa od ove godine, u suradnji s Art-kinom, dodjeljuju i Nagradu kritičara "Dragan Rubeša", njemu u čast, o čemu je govorila Ana Šegrt iz Art-kina.

Pored ove, festival dodjeljuje i sedam drugih nagrada: za najbolji film, najbolji regionalni film, nagradu publike, najbolju režiju, fotografiju, dizajn zvuka i montažu. O tim će nagradama ove godine odlučivati međunarodni žiri koji čine srpski dizajner zvuka Jakov Munižaba, splitska snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, također splitska dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković, srpski redatelj Mladen Kovačević te ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković.

Sav popratni program LFF-a, kao i razgovorni i obrazovni, za sve zainteresirane je besplatan. Oni koji žele gledati filmove u konkurenciji za nagradu na Ljetnoj pozornici Opatija morat će izdvojiti 40 kuna za festivalsku i 20 za dnevnu ulaznicu.

20. Liburnia Film Festival organizira Udruga LFF, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija. Podržavaju ga Grad Opatija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Zaklada "Kultura nova", Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Grada Opatije, AVC grupa, ACER Hrvatska, Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci, Turistička zajednica mjesta Ičići, Turistička zajednica Kvarnera, SPID - savez scenarista i pisaca izvedbenih djela i drugi podržavatelji.

Više sa portala poduckun.net ...