[VIDEO/FOTO] Izložba 'Zauzimanje prostora' Dijane Trohar otvorena u galeriji Artsada

Autor: Nikola Cvjetović 03.09.2023

Detalje s otvorenja izložbe pogledajte u fotogaleriji i video isječku...

Volosko - U galeriji Artsada izlaže Dijana Trohar. Naslov izložbe je "Zauzimanje prostora". Kako autorica teksta u katalogu i vlasnica galerije, Matea Bakotić navodi u katalogu: "Umjetnica nam predstavlja spoj dvaju medija, slika i keramičkih objekata koje karakteriziraju različite teksture, oblici i materijali. Riječ je o ciklusu reljefnih slika koje pozivaju na vizualno istraživanje. Reljefi pričaju priču o prostornosti, simetričnosti i sceničnosti."

Autorica istražuje kontraste između glatkih i teksturiranih površina, svjetlosti i sjene. Kroz slojevite nanose materijala, dodatno naglašava dimenzionalnost slika i dinamiku. Kada oblikuje glinom na isti način tretira površinu objekta iz čega se očituje jasna sklonost prema pokretu, gesti i ekspresivnom načinu rada. Na monokromnim slikama kontrast postiže čistoćom plohe u odnosu na pozadinu, suptilno urezanim obrislim linijama i debelim nanosima materijala koje oblikuje u pravokutne i kružne statične forme.

Paleta boja koju Trohar koristi u ovom ciklusu slika specifična je za keramiku i tonove koje autorica koristi u tom mediju, a na ovaj način ih još više povezuje sa slikama i ovim ciklusom. Osim toga na pojedinim monokromnim reljefima vidljivi su kvadratni segmenti keramike, koje autorica implementira u rad kao bitan element. A u blisku vezu, ta dva medija dovodi i kroz prethodne cikluse, gdje se glina također pojavljuje na platnu.

Izložba ostaje otvorena do 16. rujna., a moguće ju je posjetiti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 17 do 21 sat.

Što su nam o izložbi još rekle autorica i vlasnica galerije možete pogledati u našem video prilogu.

VIDEO

Izložba 'Zauzimanje prostora' Dijane Trohar otvorena u galeriji Artsada

Više sa portala poduckun.net ...