[VIDEO/FOTO] Matuljska blues eksplozija uz Golubana, Staraje, Černehu i duo Crooked Eye Tommy

Autor: Nikola Cvjetović 17.07.2023

- Nevjerojatno je koliko samo ime festivala promovira, ne samo Hrvatsku, nego i Europu u nekakvom blues kontekstu na svjetskoj mapi kvalitete glazbe. Svaka pohvala organizatorima i molim vas ustrajte u ovome jer je ovo najbolja prča bluesa koju hrvatska ima, poručio je Tomislav Goluban po završetku svirke.

Mauro Staraj

Matulji - Ne postoji bolje mjesto za ugostiti blues karavanu od same pruge ili željezničke stanice, a upravo je ovo potonje, odnosno naš matuljski Štacion ugostio drugu večer ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues Festivala.

Da će večer biti posebna moglo se naslutiti od tonskih probi, a da se Matulji i blues javno vole potvrdilo je prepuno gledalište na ne baš malenom platou ispred Štaciona. Večer je otvorio Jure Černeha koji je u svom akustičnom stilu zagrijao publiku za ono što će uslijediti nakon, tj. za gotovo tri sata blues rock eksplozije koju je započeo Tomislav Goluban sa svojim bandom.

Jedan od ponajboljih hrvatskih usnoharmonikaša zajedno sa svojim bandom donio je na Štacion energičan nastup tijekom kojeg je predstavio presjek svoje karijere, ali i odsvirao nekoliko stvari s novog studijskog albuma 20 Years on the road koji je objavio za američku diskografsku etiketu Blue Heart Records. Podršku Golubanu dali su i Tommy te Paddy Marsh iz američkog banda Crooked Eye Tommy koji su došli podržati Jerry Ricks Blues Festival, ne samo kao glazbenici, već i kao štovatelji pokojnog Philadelphia Jerry Ricksa. Za ovu priliku predstavili su se s nekoliko pjesama, a publici u Matuljima poručili kako je 'Hrvatska sjajna zemlja, sa sjajnim ljudima'.

Riccardo Staraj & Midnihgt blues band

- Jako sam zadovoljan. Svaki put kada dođemo svirati na festival Jerry Ricks meni srce bude puno veselja. Pogotovo večeras jer smo sljubili onu tradiciju koju je Jerry promovirao s našom energijom. Nevjerojatno je koliko samo ime festivala promovira, ne samo Hrvatsku, nego i Europu u nekakvom blues kontekstu na svjetskoj mapi kvalitete glazbe. Svaka pohvala organizatorima i molim vas ustrajte u ovome jer je ovo najbolja prča bluesa koju hrvatska ima, poručio je Tomislav Goluban po završetku svirke.

Jure Černeha

U nastavku večeri Golubana je zamijeni Riccardo Staraj sa svojim Midnight blues bandom koji je za ovu priliku pripremio repertoar većinom sastavljen od covera, ali našlo se mjesta i za neke od autorskih pjesama. Jim Morrisom, Tom Waits, Muddy Waters, Bo Diddley samo su neki od autora čije je pjesme Staraj otpjevao, a nastup je dodatno pojao Mauro Staraj na Hammondu i klavijaturama te Goluban koji se priključio bandu prilikom izvedbe nekoliko pjesama. Sve su svemu publika u Matuljima imala je prilike svjedočiti jednom nadahnutom i energičnom nastupu, kao i dodatnim naporima organizatora te supportu koji je pružila tvrtka Kreativna industrija da sve bude posloženo , ali i da pripreme prigodnu ugostiteljsku ponudu koju je realizirala ekipa iz drškog Black & Whitea.

Riccardo Staraj

- Energija i atmosfera koja je vladala jučer na Štacionu je fenomenalna, a upravo ovakve večeri su smisao održavanja festivala. Uživanje u odličnoj glazbi i druženju uz promociju bluesa i našeg kraja, poručio je Riccardo Staraj.

Ako je Klana poslužila za zagrijavanje, u Matuljima se postila radnu temperaturu za koju se nadamo da će proključati ove srijede nastupom Ane Popović na opatijskoj Ljetnoj pozornici te nastaviti preko Lovrana, Mošćeničke Drage do velikog finala u Kastvu. Do kraja festivala publika će uz već spomenutu Anu Popović moći pogledati Trio 99th, The Highlanders. Katie Henry band, Zdenku Kovačiček, Delta blues train, Baba Sissoko Mediterranean blues, dok će veliko finale uslijediti 23. srpnja uz Nicolas Kurelić band i King king.

VIDEO

Blues eksplozija oduševila matuljski Štacion

Više sa portala poduckun.net ...