[VIDEO/FOTO] Završen Sipar 2023.: Rita Falsone, Marko Žele i Mario Zaccaria najbolji

Autor: Nikola Cvjetović 27.09.2023

Večer nabijena emocijama, no i mudrošću, iskustvima, pričama i citatima iz svojih i tuđih književnih djela, oplemenila je atmosferu i zainteresirala mnogobrojnu publiku na večeri sa Zdravkom Zimom.

Mošćenička Draga – Ovogodišnje izdanje manifestacije 'Sipar 2023.' bilo je nešto drugačije od proteklih deset izdanja. Njegovo jedanaesto izdanje, koje je zbog tehničkih i organizacijskih razloga prebačeno s lipnja u rujan, pokazalo se jedno od najboljih književnih festivala do sada održanih pod ovim imenom

- Prošlog vikenda Draga je disala s poezijom, glazbom, gastro delicijama i naravno odličnim vinima. Program, kao i obično, podrazumijeva ručak u jednom od restorana Mošćeničke Drage, pisanje "na licu mjesta", dakle svojevrsni književni extempore, čitanje poezije uz ili bez glazbe, te predstavljanje poznatog književnog imena u Hrvatskoj, pojasnio je koncept manifestacije Riccardo Staraj i napomenuo da organizaciju potpisuju turistička agencija Annalinea, Talijanska zajednica Mošćenička Draga uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Mošćenička Draga i sponzorstvo Ministarstvu kulture RH.

- Prvi dan festivala, nakon odličnog ribljeg menija u Restoranu Pescaria, u večernjim satima publici se predstavio pisac, feljtonist, esejist i publicist Zdravko Zima. Moderatori večeri bili su Branko Mijić i Nikola Petković. Večer nabijena emocijama, no i mudrošću, iskustvima, pričama i citatima iz svojih i tuđih književnih djela, oplemenila je atmosferu i zainteresirala mnogobrojnu publiku. Bilo je tu izleta u prošlost, u dane studija, novinarstva (B.Mijić-Z.Zima), osvrta na Krležu, Matoša, Borgesa, Márqueza (Petković-Zima), mudrih izreka, propitivanja, filozofije, psihologije, nogometa, komparacije Zagreb - Rijeka, svega pomalo, jednog knjiškog života koji može biti itekako aktivan i raznolik kao što je to život gospodina od pera, Zdravka Zime. Večer ne bi bila toliko intelektualna da moderatori (Mijić i Petković) nisu Zimi postavljali prava pitanja, recimo da je to sve išlo od Petkovića koji obojicu vrlo dobro poznaje i s njima cijeli svoj život surađuje. Sva trojica u svojim su karijerama bili (nadam se i ostali) vezani za Novi List koji je u doba njihove aktivnosti u tim novinama doživio svoj vrhunac, ako nigdje drugdje onda na području kulture. Kraj prve večeri književnici i dio publike proveli su uz kvalitetna vina restorana Pescaria i glazbeni duo - Marko i Adriano, dodao je Staraj.

Drugi su dan književnici i organizatori započeli u restoranu Pescaria koji je kasnije priredio dodatnu ponudu u općinskoj dvorani građevine javne nabave gdje se program, zbog prohladnih večeri, održavao oba dana.

- Književnici su u kasnim poslijepodnevnim satima predali radove, a stručni žiri u sastavu: Zdravko Zima, Nikola Petković, Ana Montan, Alja Čenić i Riccardo Staraj ocijenili su tri najbolja rada. Tema festivala bila je: ZAVIČAJ KAO SVIJET, SVIJET KAO ZAVIČAJ. Prvu nagradu dobila je talijanska spisateljica s adresom u Austriji, Rita Falsone, drugu Marko Žele iz Lovrana, a treću Mario Zaccaria iz Rijeke. Natjecalo se ukupno sedam književnika Rita Falsone, Nadija Rubeša, Marko Žele, Davor Grgurić (predsjednik DHK - ogranak Rijeka), Zvonimir Grozdić, Jadranka Cetina i Mario Zaccaria. Nekoliko najavljenih književnika bilo je spriječeno doći zbog bolesti kao uostalom i Vjekoslava Jurdana čije je znanje i inspiracija uistinu nedostajala, no vidjet ćemo je dogodine. Nakon dodjela nagrada u obliku slika i knjiga, priznanja i zahvalnica, Marko i Adriano svirali su talijanske, engleske i hrvatske evergreene, pratili književnike i pjesnike u njihovim recitalima, a ostali uživali u spontanom druženju uz poeziju i vino, dodao je Staraj.

Tim u organizaciji Sipara, odnosno Riccardo Staraj, Alja Čenić, Nadija Rubeša i Nikola Petković, zadovoljni su ovogodišnjem izdanjem festivala i odazivom publike. Ovo je ujedno i zaključna manifestacija Kulturnog ljeta Općine Mošćenička Draga.

- Sipar ide dalje, ali u ljetnom terminu krajem lipnja, sljedeće godine s više međunarodnih imena i svakako jedna večer posvećena domaćem ili pak stranom književniku koji će svojim prisustvom uveličati ovaj lijepi književni festival u poetičnoj Mošćeničkoj Dragi, zaključio je Staraj.

VIDEO

Završen Sipar 2023.: Rita Falsone, Marko Žele i Mario Zaccaria najbolji

Više sa portala poduckun.net ...