Vikend uz kvartet GIIPUJA na Trsatskoj Gradini i u kastavskoj šumi

Autor: Nikola Cvjetović 08.09.2023

Nove skladbe biti će predstavljene u subotu, 9. rujna u 20 sati na Trsatu, a dan kasnije na Zviriću u 11 sati u kastavskoj šumi.Rijeka/Kastav - Prošlogodišnja turneja po šternama i druženja sa ljudima, koji su uživali u ideji da glazba ‘dolazi k njima’ u javne prostore koji su nekada bili mjesta sastajanja, bila su inspiracija za nove skladbe koje će kvartet GIIPUJA predstaviti na Trsatskoj Gradini u subotu 9. rujna u 20 sati.

Povezujući tradicijsku glazbu Istre i Kvarnera sa suvremenim jazzom, kontrabasist Damjan Grbac sa svojim kvartetom GIIPUJA konstantno promovira autohtonu glazbu, aktualizirajući i interpretirajući je u suvremenom jazz kontekstu. Zaštitni znak kvarteta, kao što je to dobro poznato ljubiteljima njihovog glazbenog izričaja, njihova je navika da svoju glazbu najčešće predstavljaju publici izvan komfora koncertnih dvorana.

Nakon prošlogodišnje ambiciozne turneje “100 šterni, ćo!”, turneje od sto koncerata po šternama Istre i Primorja, otoka i Gorskog kotara, GIIPUJA i ove godine, nastavlja sa svojim koncertnim aktivnostima, ali vrijeme je i da predstavi nove skladbe nastale na ovom fantastičnom putovanju. U subotu 9. rujna u 20 sati, na Trsatskoj Gradini, kao poklon svim fanovima koji prate aktivnosti ovog intrigantnog kvarteta, GIIPUJA predstavlja nove skladbe uz najizvođenije skladbe sa dosadašnjih diskografskih izdanja.

Ulaz na koncert je slobodan.

"Program koncerta pripremili smo kako bismo pokrili cijeli opus projekta GIIPUJA od autorskih skladbi, tradicijskih napjeva, improvizacija, a po prvi puta ćemo predstaviti i nove kompozicije sa projekta kojemu je kodno ime “Letro GIIPUJA”. Cilj nam je predstaviti projekt od njegovih početaka pa sve do danas." komentira Grbac

Kako je to uobičajeno za ovaj kvartet, već sljedećeg dana, u nedjelju 10. rujna GIIPUJA svojim fanovima poklanja još dva koncerta, u prirodi, uz šetnju kastavskom šumom.

U nedjelju okupljanje je u 9:50 na kastavskoj Crekvini. Uz organiziranu šetnju i uz profesionalnog vodiča u 10 sati se kreće na Zvirić gdje je koncert predviđen za 11 sati. Polazak na Spinčićev breg je u 11:30, a koncert u 12:30 sati. Povratak u Kastav planiran je oko 13:30h. GIIPUJA je za svoje vjerne fanove, koji će sa njima u ovu glazbenu šetnju, pripremila i okrijepu uz tradicijske delicije, vino i kroštule.

GIIPUJA su Damjan Grbac (kontrabas), Marko First (violina, sopela), Aldo Foško (bas klarinet) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Kastva, Grada Rijeke, Turističke zajednica Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Rijeke i HUZIP-a.

Više sa portala poduckun.net ...