Kukuriku: Pioniri slow fooda

gastro_smKastav – Kao što smo najavili u uvodnom tekstu, krećemo s predstavljanjem prvog restorana iz promotivne brošure – Rivijera Opatija Gastro. Restoran ”Kukuriku” je početna štacija naše ”šetnje” opatijskom gastronomskom rivijerom. Pa, krenimo:

Nenad Kukurin

Nenad Kukurin


Kada negdje boravimo, želimo probati upravo ono autohtono, najbolje, specifično. Od svega pomalo.
Upravo takvu priču, dugo kreiranu gastronomsku bajku možete pronaći u Kastvu, srednjovjekovnom gradiću smještenom na uzvisini ponad Opatije, s prekrasnim pogledom koji se pruža na Rijeku, Opatiju, Kvarnerske otoke pa sve do Istre.
Gastronomskoj bajci ime je Kukuriku, čiji je vlasnik Nenad Kukurin, inače jedan od pionira slow fooda u Hrvatskoj.
– Kad sam se vratio u Hrvatsku odlučio sam otvoriti vlastiti restoran. Počeci su bili teški i moram priznati da sam se osjećao poput ”ledolomca” koji probija brazde kroz led.
U samim počecima, mnogi su mi govorili, ”pusti se tega, to ti neće pasat pul nas”, ”pijati su ti veli, a porcije miće”, a vidi danas, ipak sam se izborio za svoje mjesto pod suncem, rekao je Nenad Kukurin.
Put u središte zemlje - vinski podrum restorana Kukuriku

Put u središte zemlje - vinski podrum restorana Kukuriku


U ”Kukuriku”se jela osmišljavanju na poseban način, uz naglasak na sezonske namirnice i na one koje se uzgajaju u bližoj okolici.
Na taj se način ističe izvornost, prepoznatljivost i karakterističnost okusa ovoga kraja. Sve namirnice od kojih se kreiraju jela, vlasnik restorana odabire osobno, svakodnevnim odlaskom na tržnicu i ribarnicu. Ovisno o sezoni, Kukuriku će Vam ponuditi istarske tartufe, divlje šparuge, lovranski marun, kvarnerske škampe, divljač iz obližnjih šuma, vrganje ili razne druge gljive. Sve to kombinirano u jelima mediteranske kuhinje koju restoran njeguje.
– Velika većina današnjih restorana ”plovi na mojim brazdama”, teško je bilo i privikavati goste na promjene okusa i vina tokom večere. A iza uspjeha restorana Kukuriku stoji veliki trud i znanje te mi je neopisivo drago da sam prvi u regiji započeo s ovom gastronomskom ”pričom”, istaknuo je Kukurin.
Jela se serviraju u sljedovima, a uz svako se jelo sljubljuje odgovarajuće vino. Kako je vlasnik restorana ujedno i sommelier, vinski podrum smješten pet metara ispod zemlje i na dva kata sastoji se od respektabilne zbirke vina.
Carpaccio od kovaca s jagodom

Carpaccio od kovača s jagodom


Dio onoga što možete probati u ”Kukuriku” su primjerice tartar od tune, salata od vrganja, marinirani brancin u narančinom soku, rižoto od divljih šparuga i škampi, lisnato tijesto punjeno keljom i guščjom jetrom u umaku od svježih tartufa ili pak labinski kraf u umaku od domaćeg pršuta.
Za sve lijepe stvari u životu treba vremena, pa tako i za gurmansko uživanje. A vrijeme provedeno u ”Kukuriku”, u savršenom i ugodnom ambijentu i uživanju u jednoj od ponajboljih kuhinja, zaista ostaje jedan predivan dio samo Vašeg trenutka u vremenu.
– Čuj, situacija danas nije baš bajna, recesija je napravila svoje ali i vremena su se promijenila. Više nam gosti ne dolaze, u današnjem vremenu sami ih moramo tražiti, zato mislim da je ova naša zajednička priča s udrugom izvrsna.
Trebamo nastupati ujedinjeni, i zato je ova Udruga izvrsna zamisao, jedino tako možemo prezentirati destinaciju i učvrstiti svoje pozicije na tržištu, zaključio je Nenad Kukurin.
kukuriku_cep
”Nenad Kukurin, vlasnik i voditelj restorana peti je naraštaj ugostitelja s obiteljskom tradicijom od 117 godina”.
Info:
Restoran Kukuriku
Adresa: Trg Matka Laginje 1a, Kastav
Tel: +385 51 691 417
Radno vrijeme: svakodnevno, od 12 do 24 sata
.
Nikola Cvjetović
Vezane vijesti:
Rivijera Opatija Gastro – destinacija vrhunske gastronomije

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net