Laburisti organiziraju peticiju za maškare @ Opatija, Lovran, Matulji

Prvi potpis na peticiju je zabilježen @ Matulji

Kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine, kada su maškarane povorke otkazivane zbog vremenskih uvjeta, Hrvatski laburisti tražit će od građana da peticijom zahtjevaju od vlasti bezuvjetno održavanje povorki.

Matulji – Početkom 2012. godine prvi puta se je prekinula tradicija stara 60 godina, a za takav razvoj odgovorne su isključivo lokalne vlasti Opatije i Lovrana koje su ukinule povorke zbog najave snijega. Ne samo da dotični šerifi nisu bili sposobni zadržati tradiciju za koju velik broj ljudi iz naših krajeva živi, nego su se i prevarili u vremenskoj prognozi, jer je ironično da je u Opatiji i Lovranu na te datume osvanuo divan sunčan dan.

To je samo početak postupnog ukidanja svih naših maškaranih običaja i tradicije do koje nam je stalo, što potvrđuje i činjenica da su ove godine bitno smanjeni proračunski iznosi za manifestacije Pusta. Dakle, vlast ima novaca za skupe bankete za političke elite, a nema za očuvanje tradicije, kazao je tajnik matuljskog ogranka Hrvatskih laburista – stranke rada Sani Ivančić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je najavljeno kako će tri liburnijska ogranka ove stranke – opatijski, lovranski i matuljski – ogranizirati peticije kojima će se od vlasti tražiti da ove godine bezuvjetno organizira maškarane povorke i očuva dugovječnu tradiciju. Predsjednik opatijskog ogranka laburista, Leonid Holjar, kaza je se ”peticije potpisivati u Matuljima u subotu 12. siječnja, od 9 do 14 sati, u Opatiji i Lovranu u četvrtak 17. siječnja na Antonju kad se bude dizao pust, te u subotu nakon toga, 19. siječnja, u sve tri jedinice lokalne samouprave od 9 do 14 sati”.

– Priča o tome kako je Grinch ukrao Božić već je dobro poznata, a lani smo mogli vidjeti i kako su Dujmić i Gržin ukrali maškare. Stara izreka ”maškare su tu da stiraju zimu, a ne da zima stira maškari” očito nije poznata toj gospodi. No, druga izreka kaže da se ”stara užanca ne sme zatrt”, stoga pozivamo sve građane kojima je stalo do očuvanja naših starih užanci dan nam se pridruže i svojim potpisom na peticiji pokažu lokalnim moćnicima da “ne moru i neće zet ono ča je naše”, zaključio je predsjednik matuljskog ogranka Marin Šustar, pozvavši stanovnike Liburnije da se odazovu njihovoj akciji.

Leonid Holjar, Marin Šustar i Sani Ivančić

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!