Načelnik obustavio izvršenje proračuna: Ili će se uvesti prirez, ili će se rezati rashodi za 3 milijuna kuna @ Matulji

Mario Ćiković

Općina Matulji izgubila je šest milijuna kuna poreznih prihoda u tekućoj godini, u odnosu na prethodnu. Kako je objasnio Ćiković, polovica te rupe pokrivena je smanjenjem rashoda za tri milijuna kuna, dok se ostatak planirao zatvoriti uvođenjem prireza od 10 posto.

Matulji – Načelnik Matulja Mario Ćiković objavio je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je ovog tjedna donio odluku o privremenoj obustavi izvršenja proračuna za 2018. godinu, u dijelu koji se odnosi na programe koji se financiraju iz poreznih prihoda.

– Ovu odluku donio sam jer se nisu ostvarili planirani porezni prihodi u prva četiri mjeseca, a privremena obustava trajat će dok se ne donese odluka o prirezu koji je kao prihod uvršten u proračun ili dok Općinsko vijeće ne usvoji rebalans kojim će se smanjiti planirani rashodi, rekao je Ćiković objasnivši kako privremena mjera može trajati najviše 45 dana.

Prema riječima matuljskog načelnika, problem je nastao zbog porezne reforme Vlade u kojoj je Općina Matulji izgubila šest milijuna kuna poreznih prihoda u tekućoj godini, u odnosu na prethodnu. Kako je objasnio Ćiković, polovica te rupe pokrivena je smanjenjem rashoda za tri milijuna kuna, dok se ostatak planirao zatvoriti uvođenjem prireza od 10 posto.

No, tijekom rasprave o proračunu krajem prošle godine Vijeće je odbilo odluku o uvođenju prireza, a proračun je pokušalo balansirati povećanjem drugih vrsta prihoda. Međutim, načelnik Ćiković takvu situaciju smatrao je nezakonitom, stoga je o tome izvijestio i Ministarstvo financija, a nakon konzultacija, Vijeće je usvojilo drugačiji proračun, u kojem su planirani i prihodi od prireza. Odluku o uvođenju prireza ipak nije moglo usvojiti zbog pravila da se odluka koju vijećnici odbiju sljedeća tri mjeseca ne može ponovo naći na dnevnom redu Vijeća.

– Nemamo lakih rješenja i sada nije trenutak za populizam. Vjerujem da će vijećnici prihvatiti uvođenje prireza, budući da su taj prihod već ugradili u proračun. Ako pak odbiju tu odluku, morat ćemo ići na hitni rebalans u kojem ćemo rezati stavke koje se financiraju iz poreznih prihoda kao što su sport, školstvo, subvencije gospodarstvu, stipendije, kulturni programi, objasnio je Ćiković.

Matuljski načelnik objasnio je kako smatra da je prirez socijalna mjera, budući da će najviše opteretiti građane s najvišim plaćama, dok čak 57,4 posto stanovnika neće biti zahvaćeno ovim nametom.
– Kada zbrojimo umirovljenike i radnike s plaćama manjim od 4.000 kuna neto, koji uopće ne plaćaju porez i prirez, dođemo do te brojke. Neće značajno biti opterećeni niti građani sa srednjim prihodima – recimo, samac s plaćom od 6.000 kuna plaćao bi 52 kune prireza mjesečno, ako bi imao jednu uzdržavanu osobu svega 10 kuna mjesečno, a s dvije uzdržavane osobe, dakle dvoje djece ili nezaposlenim supružnikom i jednim djetetom, uopće ne bi plaćao prirez, kazao je Ćiković.

S druge strane, pojasnio je, u Matuljima ima dvoje stanovnika s neto plaćom između 50 i 100 tisuća kuna mjesečno te stotinjak građana s primanjima iznad 20 tisuća kuna mjesečno, koji bi pak značajnije sudjelovali u punjenju proračuna prihodima od prireza.

– Predloženi prirez predstavlja i određenu socijalno solidarnu mjeru kojom stanovnici s višim primanjima izdvajaju za one s nižim primanjima i time omogućuju zadržavanje postignutog društvenog standarda. Prirezom na taj način rješavaju smanjenje poreznih prihoda i naši susjedni gradovi s više od 10 tisuća stanovnika – Crikvenica, Rijeka, Opatija i Buzet, zaključio je Ćiković.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net