Danom otvorenih vrata županijski ATRAC obilježio devetu obljetnicu

Autor: Nikola Cvjetović 09.02.2024

Foto PGŽ

Ovakvi susreti u ATRAC-u (Adriatic Training and Research Centre) prepoznati su kao platforma za razmjenu znanja i iskustava kroz susret predstavnika nadležnih institucija, organizacija i tvrtki uključenih u sustav pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora u Republici Hrvatskoj, ali i šire.

Rijeka - U Jadransko edukativno-istraživačkom centru za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, na Pećinama, održan je Dan otvorenih vrata kojim se obilježila deveta godišnjica rada ove institucije. U ime PGŽ, događaju je prisustvovala pročelnica UO za pomorsko dobro promet i veze Izabela Linčić Mužić sa suradnicima.

Ravnatelj Vedran Martinić, brojnim gostima iz zemlje i inozemstva, odnosno predstavnicima susjednih jadranskih država, predstavio je aktivnosti Centra i plan rada za 2024. godinu te informirao o najznačajnijim slučajevima onečišćenja mora u protekloj godini.

Ovakvi susreti u ATRAC-u (Adriatic Training and Research Centre) prepoznati su kao platforma za razmjenu znanja i iskustava kroz susret predstavnika nadležnih institucija, organizacija i tvrtki uključenih u sustav pripravnosti i reagiranja na iznenadna onečišćenja mora u Republici Hrvatskoj, ali i šire. Bilo je riječi o svjetskim primjerima zagađenja mora, ali su i iznesena osobna iskustva djelatnika centra.

Anja Pilepić predstavila je iskustva s misije u Libanonu, gdje su ona i ravnatelj Martinić sudjelovali u sklopu savjetodavne pomoći u otklanjanju onečišćenja morskog okoliša.

Pročelnica Linčić Mužić u svom pozdravnom govoru osvrnula se na važnost edukacije, prevencije te uopće svijesti o zaštiti mora od onečišćenja. Istaknula je važnost ATRAC-a budući da je PGŽ obalna turistička županija, ali i činjenicu da se na pomorskom dobru odvijaju značajne gospodarske aktivnosti pa je i rizik od onečišćenja velik. Pohvalila je aktivnosti Centra te istaknula zadovoljstvo da je ustanova čiji je PGŽ osnivač prepoznatljiva i priznata u svjetskim okvirima.

Kroz raspravu nakon izlaganja budućih i odrađenih projekata , ravnatelj je usporedio sličnosti i razlike Hrvatske , odnosno naše regije s drugim državama na Jadranu . Zaključeno je kako je naša županija dobro opremljena te putem Žoc-a i redovnih vježbi radi na prevenciji i analizi rješenja za slučaj iznenadnih onečišćenja mora , međutim bitno je postavljati nove cilje i raditi na zajedničkoj komunikaciji svih sudionika.


Više sa portala poduckun.net ...