Fedor Džamonja otvara izložbenu sezonu Gradske galerije Labin

Autor: Marina Pauletić 17.03.2023

Foto: arhiva

U Gradskoj galeriji predstavit će se fotografije iz nekoliko ciklusa autorova opusa s motivima prirode iz ranijih faza stvaralaštva do najrecentnijih radova.

Labin - Program Gradske galerije Labin započinje izložbom umjetnika Fedora Džamonje naziva Fotografije u petak, 24. ožujka, s početkom u 19 sati.

Izložba je prošle godine premijerno postavljena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, u kustostvu Branka Franceschija, ravnatelja ustanove.

U Gradskoj galeriji predstavit će se fotografije iz nekoliko ciklusa autorova opusa s motivima prirode iz ranijih faza stvaralaštva do najrecentnijih radova, koji su dio privatnog vlasništva Fedora Džamonje.

Fedor Džamonja rođen je 1955. u Splitu. Studirao je povijest umjetnosti u Zagrebu, a potom nastavio u Londonu studije arhitekture i likovne akademije. Profesionalno se bavi fotografijom od 1982. godine, medijem koja postaje njegovim primarnim medijem umjetničkog izražavanja. Ujedno se bavi grafičkim dizajnom. Po smrti oca, nastavlja voditi Atelier Džamonja, a 2019. s obitelji osniva Zakladu Džamonja.

O umjetniku kustos Branko Franceschi navodi: „Za prezentaciju izabranih fotografija iz fotografskog opusa Fedora Džamonje u Gradskoj galeriji Labin ključne su izvjesne netipične autorske osobine koje su konstanta njegovog odnosa prema samom mediju i čine ga specifičnom pojavom unutar danas uobičajenog fotografskog diskursa. Najprije valja istaknuti da Fedorov opus nije obiman, te je čak tematski svediv na tipične fotografske i likovne žanrove kao što su pejzaž i portret. Namjerno smo zaobišli onaj segment opusa s motivom očevih skulptura, jer je intencija izložbe predstaviti Fedorove samostalne likovne interese i njegovu stvaralačku posebnost u korpusu suvremene hrvatske fotografije“.

Branko Franceschi uvaženi je povjesničar umjetnosti, kustos i likovni kritičar iz Zadra. Sadašnji je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (nekadašnje Moderne galerije) u Zagrebu. Svojevremeno, bio je voditelj galerije „Miroslav Kraljević“ u Zagrebu. Obnašao je dužnost ravnatelja Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, kao i Galerije umjetnina u Splitu.

Više sa portala poduckun.net ...