[FOTO] Postavljena prva ploča za potpomognutu komunikaciju u Gradu Rijeci i PGŽ-u

Autor: Nikola Cvjetović 15.09.2023

Ploča je postavljena na dječjem igralištu Potok, ispred Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić.

Rijeka - Na dječjem igralištu Potok, ispred Dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić, Udruga za skrb autističnih osoba s partnerima postavila je prvu komunikacijsku ploču za potpomognutu komunikaciju u Gradu Rijeci i PGŽ-u i na taj način podržala mlade u izgradnji ravnopravnijeg društva za vršnjake s razvojnim teškoćama.

Projektom „Retrovizor“ Udruga je napravila iskorak u društvenoj uključenost djece i osoba s razvojnim teškoćama u svakodnevnom životu, koristeći se alatima predmeta građanskog odgoja te dodatno aktivirala mlade za društvenu participaciju u lokalnoj zajednici kojoj pripadaju. Implementacijom projektnih aktivnosti u nastavni predmet „Građanskog odgoja“ unutar partnerskih organizacija, učenike iz Centra za autizam Rijeka i OŠ Centar uključilo se u provedbu, ne samo kao korisnike već i kao glavne protagoniste u rješavanju potreba osvještavanja unutar lokalne zajednice.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 15.000 eura, a osigurana je kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i
Norveške u okviru EGP grantova.

Svrha ovog projekta je osiguranje uvjeta za ostvarivanje temeljnog ljudskog prava, prava na komunikaciju, a uspješna komunikacija je pravo i potreba svakog pojedinca. Neverbalnu ili augmentativnu komunikaciju koriste djeca i odrasli iz autističnog spektra, osobe s višestrukim, intelektualnim ili komunikacijskim teškoćama, Down sindromom, cerebralnom paralizom, usporenim razvojem govora i sl. Komunikacijske ploče samo su jedan oblik sustava potpore da osoba s govornim teškoćama može komunicirati. Najranjiviji unutar već ranjive skupine su upravo djeca, a u 2021. g. PGŽ-u je registrirano 1426 djece s raznim poteškoćama u razvoju u dobi 0-19 god. Ovim projektom Udruga je napravila iskorak u društvenoj uključenost djece i osoba s razvojnim teškoćama u svakodnevnom životu, koristeći se alatima predmeta građanskog odgoja, te dodatno aktivirala mlade za društvenu participaciju u lokalnoj zajednici kojoj pripadaju. Implementacijom projektnih aktivnosti u nastavni predmet „Građanskog odgoja“ unutar partnerskih organizacija, učenike iz Centra za autizam Rijeka i OŠ Centar uključilo se u provedbu ne samo kao korisnike već i kao glavne protagoniste u rješavanju potreba osvještavanja unutar lokalne zajednice. U svrhu senzibilizacije društva i socijalne pravde ranjivih skupina, djeca urednog razvoja su uz mentorstvo nastavnika i provoditelja projekta napravili istraživanje i mapiranje potreba za komunikacijskim pločama te će nam pomoći u instalaciji prvih takvih u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, unutar svojih obrazovnih ustanova i na javnim površinama. Suradnja učenika OŠ Centar i CZA na projektu krenula je izradom slike za koji su učenici sami izradili crteže te je javnim glasanjem putem Facebooka odabran pobjednički rad koji je postao vizualni identitet projekta. Stručni suradnici iz Centra za autizam zaslužni
su za kreiranje i izradu sadržaja komunikacijskih ploča, dok su djelatnici Udruge zaslužni za vizualni izgled ploča i promotivnih materijala.


Osposobljavanjem učenika za aktivno i učinkovito obavljanje građanske uloge, provedbom podržanoinkluzivne volonterske akcije, povezivanjem djece s teškoćama i onima bez teškoća u provedbi zajedničkih aktivnosti dodatno se utječe na senzibilizaciju i potrebe ranjivih skupina, razvijanju osjećaja samostalnosti i poticanja društveno odgovornog ponašanja kod mladih. Informirani, uključeni i aktivni mladi u izgradnji ravnopravnijeg društva za vršnjake s razvojnim teškoćama/invaliditetima, promjene su koje očekujemo kao rezultat ovog projekta.

Postavljena prva komunikacijska ploča u PGŽ-u

Više sa portala poduckun.net ...