[FOTO] Rijeka Advent - Pred nama je najčarobniji advent na Kvarneru, uvijek poseban i drugačiji

Autor: Nikola Cvjetović 30.11.2022

Uvijek čaroban Advent na Gradini

Uz veliki broj nastupa, koncerata, prigodnih priredbi i sadržaja za najmlađe, svatko s Rijeka Adventa odlazi sa širokim osmijehom na licu, a nakon što ga prvi puta posjeti, želi mu se ponovno vratiti.

Rijeka – Nakon dugog, toplog i uzbudljivog ljeta koje ove godine gotovo nije htjelo prepustiti mjesto riječkoj jeseni, stiglo nam je najčarobnije vrijeme u godini – vrijeme Adventa.

Predivno Korzo

Rijeka Advent s godinama je postao prepoznatljiv brand koji privlači mnogobrojne domaće i strane goste, a krasi ga jedinstven šarm koji čaroliju Božića tik uz more pretvara u neodoljivu filmsku priču s tisućama lampica i šarenih dekoracija što iz svakog kutka grada pozivaju na druženje na otvorenom, uz tople napitke i uživanje u idiličnom blagdanskom ozračju. Piće s kolegom nakon posla, obiteljska šetnja gradom ili večernji izlazak s ekipom nikad nije tako poseban, kao u adventsko vrijeme kada nas gradom prate radosne note blagdanskih pjesama i najljepše božićne dekoracije.

Trg Riječke rezolucije - meka za gurmane

Ove godine Rijeka Advent vraća se još čarobniji i raskošniji, a donijet će našoj svakodnevici vedrinu koja nam u ovo neizvjesno vrijeme svima najviše nedostaje. Kada zaboravimo na sve brige i probleme uz šalicu kuhanog vina, dozvolimo si trenutke opuštanja za kojima toliko čeznemo, a poznati nas mirisi kobasica i fritula podsjećaju da se bliži kraj još jedne burne godine. Ona je za Rijeku već sada rekordna po broju posjetitelja što neosporno dokazuje njenu rastuću poziciju na karti atraktivnih cjelogodišnjih destinacija. Kao dodatnu pogodnost u zimskim mjesecima, svi posjetitelji koji borave u Rijeci dvije ili više noći, mogu iskoristiti i posebnu promotivnu ponudu Turističke zajednice grada Rijeke – Winter Pass, koji im omogućava da potpuno besplatno razgledaju riječke muzeje i druge uključene atrakcije.

Gastro kutak na Trgu 128. brigade HV

Adventsko vrijeme idealna je prilika da i sami uživamo u ljepotama našeg grada i osjećaju zajedništva koji u njemu vlada više nego u bilo koje drugo vrijeme. Uz veliki broj nastupa, koncerata, prigodnih priredbi i sadržaja za najmlađe, svatko s Rijeka Adventa odlazi sa širokim osmijehom na licu, a nakon što ga prvi puta posjeti, želi mu se ponovno vratiti.

Ovih blagdana izaberite svoju najdražu adventsku aktivnosti – klizanje u „Morskoj pahuljici“, prvom riječkom klizalištu koje ime duguje smještajem na zanimljivoj lokaciji uz samu morsku obalu. Klizati možete radnim danima od 16 do 22 sata, a vikendom od 10 do 22 sata, dok će na Badnjak i Staru godinu klizalište raditi skraćeno. Najmlađi će zasigurno najviše uživati u dočeku svetog Nikole koji će „Morsku pahuljicu“ posjetiti 6. prosinca u 18 sati. Organiziran će biti prigodan program te će sveti Niko prema dogovoru donijeti prepunu vreću darova.

Koblerov trg u adventskom ruhu

Osim svetog Nikole tu je i najpoznatiji djedica na svijetu – Djed Božićnjak! On svoje posjetitelje čeka u kućici nasuprot velike božićne jelke na Korzu, dok je Foto Kurti spreman sa svojim fotoaparatom „okinuti“ uspomenu na Božić 2022. Fotografiju s čestitkom dobivate na poklon od Grada Rijeke i Foto Kurtija, a vlastitu božićnu želju trebate šapnuti Djedu. Ako se pitate jesmo li zaboravili na savršeni Instagram kutak, odgovor je naravno da ne! Najljepše božićne foto punktove pronađite na Trgu Riječke rezolucije, Trgu 128. brigade Hrvatske Vojske te nasuprot Gradske ure. Dijeljenjem fotografija iz adventskih foto kutaka koristeći hashtag #RijekaAdvent i tag @visitRijeka, svatko od posjetitelja moći će postati ambasador Rijeka Adventa te se povezati sa sve brojnijom zajednicom obožavatelja ove manifestacije.

Fino i friško...

U slučaju da se vašim klincima ne da hodati čitavim Korzom, uvijek možete uskočiti na vlakić Djeda Mraza. Vlakić vozi na relaciji Jelačićev trg – Ulica Ante Starčevića – Korzo – Jadranski trg i natrag. Tvrtka VJ Primorski iz Rijeke osigurala je besplatnu vožnju za svu djecu u pratnji jednog roditelja. Vlakić će s vožnjama započeti 5. prosinca, a vozni red pogledajte ovdje.

Ako ne znate otkuda početi, preporučujemo da krenete otpočetka! Za skupljanje energije kušajte neki od specijaliteta koji se nude na RI Gastro Adventu na Trgu Riječke rezolucije i Trgu 128. brigade Hrvatske Vojske. Potom prošećite Korzom i na blagdanskom sajmu pronađite darove za svoje najdraže. Na simpatičnim adventskim kućicama pronađite maštovite rukotvorine i ukusne proizvode, djela obrtnika iz čitave Hrvatske. Kako se ne biste previše umorili, svratite do Adventa na Koblerovom trgu i okrijepite se šalicom kuhana vina ili tople čokolade. Zabavna glazba možda vas natjera da svoj „đir“ završite ondje, ali još je mnogo toga pred vama.

Adventiranje kod Zajca

Sljedeća je postaja Adventiranje kod kazališta koje ove godine zaista nudi štošta. Maštoviti topli i hladni kokteli, rakije, pjenušci, vina, kao i brojna bezalkoholna pića udovoljit će želji svakoga posjetitelja. Tu je i iznimna gastro ponuda – Damir Tomljanović, član žirija Masterchefa ondje je sa svojim brendom Kužinavanje, dok je poznati Mate Janković stigao s Akademijom za kobasice. Dobro se najedite, malo zaplešite, a potom krenite na najatraktivniju lokaciju – Advent na Gradini. Ako vam je već sada muka traženja parkinga na Trsatu, sjednite na dobro nam svima znanu dvojku čija je stanica upravo kod Kazališta. Odvezite se gore i uživajte u 12 kilometara najsvjetlijih lampica, svjetlucavoj Votivnoj kruni – simbolu trsatske Gradine te ručno izrađenim jaslicama u spilji Djeda Mraza. Svoje adventsko putovanje tako završite s najljepšim pogledom na osvijetljenu Rijeku i Kvarnerski zaljev.

Grad je preuzela zimska idila koja će nas u blagdane i Novu Godinu uvesti u najsvečanijem stilu. Opuštena zabava na jednom od riječkih trgova pod osvijetljenim nebom u toplim zimskim kaputima i s vrućim napitcima u ruci – za doživjeti pravu čaroliju adventa ne treba ići daleko, nalazi se u našem gradu i bajkovitiji je nego ikada.

Počeo je najčarobniji advent na Kvarneru, uvijek poseban i drugačiji – Rijeka Advent.

Više sa portala poduckun.net ...