Fotografija "H2O" Tonija Matuslovića najbolja u kolovozu

Autor: Nikola Cvjetović 05.09.2023

Foto PGŽ, Toni Matuslović

Proglašeni pobjednici PGŽ-ovog foto natječaja za kolovoz, objavljena tema za rujan.

Rijeka - Voda – voda kao piće, voda kao prirodni fenomen, voda kao egzistencijalni element, voda kao rekreativni milje, voda kao industrijski potencijal, voda svuda oko nas. U nekom obliku ona je svuda oko nas i baš zbog toga vrlo je podatan motiv za fotografiranje. Naravno, nimalo lak motiv s obzirom na njen karakter, a i zato što je dosad nebrojeno puta fotografirana pa u tom slučaju biti poseban i originalan zahtijeva mali napor i autorov kreativni impuls.

U ovih osam fotografskih scena s punim pravom možemo ustvrditi da su to originalni pristupi viđenoj stvarnosti. Imamo klasični pejzaž gdje se usvaja i pokazuje klasična ljepota prirode kao što su Bogatstvo vode Ivice Bajčića, Mistična Rječina Bojane Lilić, Na ušću Darka Golika i Barbatski kanal Sanjina Debelića. Tu je i vrlo interesantno zrcaljenje u vodi pod nazivom Preko vode Biljane Pantelić Adžage. Fotografija je crno-bijela s naglašenim grafizmima izvrsne kompozicijske strukture i zaslužuje pohvalu. Fotografija koja također zaslužuje pohvalu je Tuširanje Olge Karlović. Naime, autorica je fotografirala goluba kako se hladi /tušira/ na slapu jedne riječke fontane na ovim ljetnim vrućinama. Zamućenost vode i goluba zbog njihovih pokreta samo naglašava i ističe ljepotu sinergije živog stvora i vode.

Fotografija koju posebno ističem i nominiram za prvo mjesto kolovoza je H2O Tonija Matuslovića. Fotografija je jednostavne i čiste kompozicije s naglašenim niskim horizontom. Odmah iznad horizonta je niz tamnijih oblaka na svjetlijem nebu, a ostatak je, tj. tri četvrtine kadra, tamno nebo na kojem se vrlo blago naziru oblaci. I ono što daje temeljni pečat ovoj fotografiji je mnoštvo kapljica vode, skoro pravilno raspoređenih, preko cijelog kadra. Fotografija je načinjena kroz prozor i autor je vrlo kreativno iskoristio cijeli koloplet ponuđene stvarnosti da načini izvrsnu fotografiju visoke estetske razine i da na vrlo simboličan način interpretira zadanu temu, odnosno vodu.

Tema za rujan je žuta boja, sve što je žuto, žuto oko nas.

Pobjednička fotografija po Facebook glasovima je “Mistična Rječina” autorice Bojane Lilić.

Foto PGŽ, Bojana Lilić
Više sa portala poduckun.net ...