Fotografija Ljeto u gradu Staše Sobolevskog proglašena najboljom fotografijom u mjesecu srpnju - tema novog natječaja za kolovoz je voda

Autor: Nikola Cvjetović 02.08.2023

Foto PGŽ

Na foto natječaj Netko radi, a netko se odmara stiglo četiri prijave. Sobolevski je napravio sjajnu kompoziciju lučkog prizora i nominiram je na prvo mjesto za srpanj 2023.

Rijeka - Netko radi, a netko se odmara, ili malo radimo, a malo odmaramo i to je tako cijeli život. Rad i odmor su ciklusi koji se ponavljaju u kontinuitetu i kao fotografske teme prisutne su svuda oko nas i ne predstavljaju napor da ih se interpretira – stvar je samo prepoznavanja dobrih scena i dobro kadriranje.

U ovom mjesecu na ovu, iako laganu temu, imamo samo četiri prijave i sve četiri su izvrsne fotografije. Fotografija Kupamo se Biljane Pantelić Adžage tipičan je ljetni prizor kupača i veslača u moru. Cijeli prizor relaksacije u moru natkriljuju ogoljele stijene kao međa i odrednica pokretljivoj vodi. Biciklista u trenutku zaustavljanja „uhvatila“ je Kristina Mandić. Prirodni fenomen ispucale zemlje, zemlje „žedne“ vode vrlo je atraktivan i za šetače, i za bicikliste, i za fotografe. Ne samo da se odmaraju ljudi i životinje se odmaraju, Maška se odmara, i eto nam simpatične mace koja znatiželjno promatra svoga fotografa Sanjina Debelića.

Fotografija Ljeto u gradu Staše Sobolevskog prikazuje netipičan lučki prizor. Pojam luke shvaćamo kao konglomerat kojekakvih brodova, tereta i niza manipulativnih radnji. No, na spomenutoj fotografiji je sasvim drugačiji motiv i atmosfera cijele snimke. U desnom dijelu kadra je pramac nekoga velikog broda i dosta prijeteće djeluje. U lijevom donjem dijelu kadra je mala brodica, barka, čamac kojim upravlja osoba s crvenim suncobranom. Crvena boja suncobrana je sjajan koloristički akcent i kontrapunkt desnoj, tamnoj strani kadra. Sobolevski je napravio sjajnu kompoziciju ovoga prizora, a to može uraditi autor koji razumije unutrašnju strukturu fotografije. Ovu fotografiju Ljeto u gradu nominiram na prvo mjesto za srpanj 2023.

Tema za kolovoz je Voda – voda kao piće, voda kao prirodni fenomen, voda kao egzistencijalni element, voda kao rekreativni element, voda kao industrijski potencijal, voda svuda oko nas.

“Ljeto u Gradu” Staše Sobolevskog ujedno je pobjednička fotografija i po glasovima putem Facebooka.

Više sa portala poduckun.net ...