[FOTO/VIDEO] Položen kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra u Rijeci

Autor: Marina Pauletić 15.04.2024

Riječ je o projektu Srpskog narodnog vijeća, autora arhitekta Vladi Bralića.

Rijeka - Položen je kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra na Rujevici u Rijeci s ciljem afirmacije nacionalnih kulturnih i društvenih potreba srpske zajednice, uz otvorenost prema cjelokupnoj zajednici.

U centru je prizemno predviđena dvorana kapaciteta 80-100 osoba, uredski prostori te biblioteka. Na prvom katu nalazit će se izložbeni prostor, dok će se najviša etaža koristiti za smještaj namijenjen studentima i gostima. Riječ je o projektu Srpskog narodnog vijeća, autora arhitekta Vladi Bralića, čiji se završetak radova, vrijednih 5,2 milijuna eura financiranih sredstvima Državnog proračuna, planira u 2025. godini.

U ime Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina sa suradnicima čestitao je na uspjehu i zaželio puno sreće s izgradnjom Centra.

„Bogatstvo različitosti je slogan naše županije. Baštinimo i bogatstvo naših manjina koje čine 10 posto stanovništva i živimo jedan krasan suživot, nikada u svađi. Multikulturalna i multietična sredina kao što su Rijeka i Primorsko-goranska županija to dokazuju svaki dan pa i gradnjom ovog centra“, istaknuo je župan.

Sudionicima su se obratili i riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik i zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Boris Milošević kao i Milan Vukelić, potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH.

Istaknuli su zadovoljstvo ovom gradnjom, istaknuvši da je bio dug put do polaganja kamena temeljca, a do istog ne bi došlo bez podrške Županije i Grada, koji su, kao sredina, uvijek njegovali multietičnost i multikulturalnost. Vjeruju da će centar obogatiti kulturni i društveni život grada, a srpska zajednica dobiti značajno mjesto okupljanja i djelovanja.

VIDEO

Položen kamen temeljac za izgradnju Srpskog kulturnog centra u Rijeci

Više sa portala poduckun.net ...