Nastavak prijateljstva i dobre suradnje Primorsko-goranske i Istarske županije

Autor: Marijana Šepić Bjelobaba 24.02.2022

Jedna od današnjih tema bio je postupak izrade i sklapanje Razvojnog sporazuma u cilju unaprjeđenja učinkovitosti koordinacije politike regionalnoga razvoja te usuglašavanja razvojnih prioriteta državne i regionalne razine, kao i planiranja sredstava za njihovu provedbu.

Pula - Delegacija Primorsko-goranske županije na čelu sa županom Zlatkom Komadinom boravila je u Istri. Tom prilikom održan je radni sastanak u sjedištu Istarske županije u Puli, kojem su prisustvovali istarski župan Boris Miletić, zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, pročelnik UO za održivi razvoj Mirko Radolović, pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić, a sa strane PGŽ-a zamjenik župana Vojko Braut, pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan te voditeljica Kabineta župana Ermina Duraj.

Nastavak je to dobre suradnje dviju susjednih županija, koje dijele brojne zajedničke interese, a brojna su i područja za razmjenu iskustava dobre prakse. Prvi službeni susret Miletića i Komadine uspostavljen je ubrzo nakon stupanja na dužnost istarskog župana, u srpnju prošle godine, kada se krenulo s konkretnim razgovorima.

Jedna od današnjih tema bio je postupak izrade i sklapanje Razvojnog sporazuma, što je definirano odredbama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, u cilju unaprjeđenja učinkovitosti koordinacije politike regionalnoga razvoja te usuglašavanja razvojnih prioriteta državne i regionalne razine, kao i planiranja sredstava za njihovu provedbu. Kako je dogovoreno, pristupit će se izradi nacrta Pisma namjere, čije bi potpisnice bile Istarska i Primorsko-goranska županija, s intencijom da se priključe i Karlovačka te Ličko-senjska županija s kojima je već uspostavljen kontakt po tom pitanju. S nacrtom Pisma išlo bi se potom prema Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koji ga supotpisuje, ukoliko je suglasno s njegovim odredbama.


Župani Miletić i Komadina istaknuli su važnost Razvojnog sporazuma u smislu daljnjeg jačanja regija kroz jasno definirane strateške i kapitalne projekte, čija realizacija direktno doprinosi gospodarskom rastu i razvoju te većoj kvaliteti života građana na tom području.


Nadalje, bilo je govora o programima prevencije teških bolesti, koje provode zdravstvene ustanove dviju županija; potrebama uređenja i dogradnje trajektnog pristaništa Brestova; projektu „Žičara na Učku“ i rekreacijskim aktivnostima u Parku prirode Učka, popularnom izletnom odredištu stanovnika Istre i Primorja.

Više sa portala poduckun.net ...