Nedjeljno predvečerje rezervirajte za predstavljanje Frankopanske avanture na Hreljinu

Autor: Marina Pauletić 19.04.2024

Od Hreljina do starog grada postavljena je Aleja velikana - deset ploča s maštovito opisanim informacijama o povijesnim gospodarima Hreljina.

Hreljin - Tradicionalna proslava Jurjeve oko blagdana svetog Jurja, zaštitnika Hreljina, ove godine donosi priliku da prvi isprobate novu zaigranu šetnicu od današnjeg Hreljina do starog grada. Otvorenje staze obilježit će se vođenom turom Frankopanska avantura pod vodstvom zagonetne dame u povijesnom kostimu kako biste što vjernije prošetali kroz povijest starog Hreljina. Sudjelovanje je besplatno, a okupljanje je 21. travnja u 18 sati kod Dječjeg vrtića Hreljin.

Do ostataka srednjovjekovnog grada na uzvisini iznad Bakarskog zaljeva vodi lijepa šumska staza prošarana svjedocima prošlosti. Ako vam to nije dovoljan motiv za dolazak, onda znajte da je staza upravo postala još zanimljivija zahvaljujući projektu Turističke zajednice Grada Bakra koja je obnovila postojeće poučne table i dodala nove, posvećene nekadašnjim vladarima Hreljina.

O čemu je točno riječ? Od Hreljina do starog grada postavljena je Aleja velikana - deset ploča s maštovito opisanim informacijama o povijesnim gospodarima Hreljina. Osim toga, Aleja velikana skriva i Frankopansku avanturu: na svakoj od tih ploča, zaključana je i zagonetka. Odgonetnite je kako biste mogli otključati sljedeću lokaciju. Ova originalna zaigrana šetnica nakon nedjeljnog otvorenja bit će vam na raspolaganju kao aktivnost za samostalno korištenje u svakom trenutku. Bez obzira odaberete li rješavati zagonetke, ili samo pročitati zanimljive informacije, na vrhu vas čeka neodoljiva nagrada - jedan od najljepših pogleda na Bakarski zaljev. Projekt su prepoznali i podržali Primorsko-goranska županija, Grad Bakar, Hrvatska turistička zajednica iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turistička zajednica Kvarnera i Industrijska zona Bakar.

Na ovaj način, Hreljin je dobio originalan turistički proizvod dostupan na četiri jezika, a tematika je inspirirana činjenicom da se Hreljin nalazi na kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana. Sada je i ruta bogatija za posebnu edukativnu šetnicu koja je posjetiteljima na raspolaganju u svakom trenutku. Više informacija o Frankopanskoj avanturi i Aleji velikana pronađite na web stranici Turističke zajednice Grada Bakra ili preuzmite letak u turističkom uredu: https://www.tz-bakar.hr/00-uvod/.

Projekt se razvijao tijekom 2023. godine, a uključila se i Osnovna škola Hreljin. Četvrti razredi uživali su u edukativnim šetnjama i radionicama avanturističkog vodiča Marka Sladića. Učenici šestih razreda imali su prilike sudjelovati u arheološkom istraživanju pod vodstvom arheologa, Ranka Starca. Sedmaši su se aktivno uključili u izradu zagonetki za novu stazu u radionici o igrifikaciji pod vodstvom Ive Sille. Učenici su se dodatno povezali s bogatom poviješću svoga kraja i baštinskim lokalitetom udaljenim dvadesetak minuta ugodne šetnje od njihove škole.

„Na tu istu ugodnu šetnju šumskom stazom ćemo vas povesti ove nedjelje kada ćemo predstaviti novu tematsku stazu u pratnji vodičice i jedne od autorica projekta Ive Sille. Događaj će ipak potrajati oko sat i 30 minuta kako biste imali dovoljno vremena poslušati neke zanimljivosti i riješiti skrivene zagonetke. Dođite u dugim hlačama, udobnim čvrstim cipelama za šetnju prirodom i pripremite se za laganu uzbrdicu i neravan teren, a da avantura bude još uzbudljivija, pobrinut će se sumrak koji će nas uloviti u šumi“, pozivaju organizatori.

Jurjeva se ove godine održava od 15. do 25. travnja i donosi deset dana bogatog kulturnog, rekreativnog i sportskog programa. Detaljan program nalazi se na web stranicama Turističke zajednice Grada Bakra.

U slučaju ružnog vremena Frankopanska avantura se odgađa za 10. svibnja.

Više sa portala poduckun.net ...