„Percepcije“ – otvorenje skupne izložbe umjetnica mlađe generacije labinskog i zagrebačkog kruga u Gradskoj galeriji Labin

Autor: Marina Pauletić 01.06.2023

Foto: arhiva

Time izložba odražava djelovanje Galerije usmjerene k okupljanju mlađih umjetnika iz lokalne zajednice i uspostavljanjem dijaloga, čime bi se oživjela umjetnička produkcija unutar labinske sredine.

Labin - Skupna izložba „Percepcije“, izložba je u produkciji Gradske galerije Labin, koja se otvara u subotu, 3. lipnja, u 20 sati.

Kustoski koncept potpisuju kustosice i povjesničarke umjetnosti Stephanie Peršić i Marta Radman, a temeljni cilj je povećanje vidljivosti i umrežavanje mlađih umjetnica i kustosica stvaranjem platforme budućih suradnji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Time izložba odražava djelovanje Galerije usmjerene k okupljanju mlađih umjetnika iz lokalne zajednice i uspostavljanjem dijaloga, čime bi se oživjela umjetnička produkcija unutar labinske sredine. Projektom umrežavanja mlađih umjetnika kao popratnim programom Galerije organizirat će se dvije izložbe u kapeli sv. Stjepana, a izložba „Percepcije“ čini idejnu spojnicu središnjeg i popratnog galerijskog programa. Također, tematska poveznica čitavog programa „Stvaranja u (ne)tradicionalnim medijima“ posebno je istaknuta ovom skupnom izložbom koja ujedno problematizira poimanje i stvaralaštvo različitih umjetničkih medija unutar današnjih tehnoloških dostignuća.

„Skupnom izložbom Percepcije predstavlja se deset umjetnica, ravnomjerne podjele bivanja i/ili djelovanja s labinskog i zagrebačkog područja, čime se uspostavlja dijalog različitih provenijencijskih i obrazovnih pozadina. Umjetnice koje izlažu su: Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Hana Hanak, Anja Juričić, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan, Marina Rajšić. Univerzalne i općenite tematske preokupacije ostavljaju prostora za slobodno izražavanje kroz modus koji je svakoj od umjetnica trenutno blizak ovisno o načinu života, prioritetima, umjetničkom djelovanju te osobnim pogledima. „Percepcije“ mogu biti podrazumijevane kao one životne: osobne prirode na razini intimne poetike, ili angažirane kao slike vanjskih globalnih (ne)prilika sociološke, ekonomske ili ekološke pozadine. Tematski naglasak postavljen je radovima na osobne postulate stvaranja i pogleda na svijet i vrijednosti, pogled na vanjski kroz vlastiti unutarnji okulus. Izbor medija nije ograničen ni uvjetovan, iako se umjetnice kreću u konceptualnom i fotografskom izričaju, odnosno rekontekstualiziranju pristupa tradicionalno poimanih medija, na čemu počiva i tema ovogodišnjeg galerijskog programa. Umjetnice se predstavljaju postojećim i novim radovima“, navode autorice i kustosice izložbe.

Otvorenje će pratiti i glazbena podloga DJ-a Nina Frankovića.

Izložba ostaje otvorena do 2. srpnja u radnom vremenu galerije, a pratit će je edukativni program radionica i tribina.

Više sa portala poduckun.net ...