Predsjednica Republike Kosovo u posjetu Primorsko-goranskoj županiji

Autor: Nikola Cvjetović 12.10.2023

Foto PGŽ


Tijekom svog boravka predsjednica Osmani Sadriu sastala se sa zamjenicom župana Marinom Medarić, delegacijom Grada Rijeke koju je predvodio gradonačelnik Marko Filipović i saborskom zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Erminom Lekaj Prljaskaj.

Rijeka - U sklopu službene posjete Hrvatskoj, delegacija Republike Kosovo predvođena predsjednicom Nj. E. dr. sc. Vjosom Osmani Sadriu jučer je boravila u Rijeci.

Tijekom svog boravka predsjednica Osmani Sadriu sastala se sa zamjenicom župana Marinom Medarić, delegacijom Grada Rijeke koju je predvodio gradonačelnik Marko Filipović i saborskom zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Erminom Lekaj Prljaskaj.

„Po prvi put se nalazim u Rijeci – vidjeli smo takve ljepote da je teško opisati riječima. Prvi put smo ovdje, ali sigurno ne i posljednji. Nakon obilaska Trsata, Trsatske gradine i Svetišta Majke Božje Trsatske, susrećemo se s predstavnicima albanske zajednice u Rijeci. Bit će to prilika da razgovaramo o njihovom doprinosu društvenom životu u Rijeci i cijeloj Hrvatskoj“, kazala je predsjednica Kosova, izražavajući uvjerenje kako upravo albanska zajednica predstavlja snažan most koji povezuje Hrvatsku i Kosovo te da će suradnja dvije zemlje u budućnosti biti još kvalitetnija.

Zamjenica Marina Medarić izrazila je zadovoljstvo što je predsjednica Kosova Osmani Sadriu u sklopu svog boravka u Hrvatskoj izabrala Rijeku i Primorsko-goransku županiju za svoj posjet.

„Drago nam je da u sklopu posjeta u Rijeci predsjednica Kosova susreće s predstavnicima albanske manjinske zajednice, za koju možemo reći da je jedna od najaktivnijih u Primorsko-goranskoj županiji. Kroz institucije, kroz gradove i općine, sa zajednicom smo ostvarili zaista dobru suradnju. Vjerujem da će predsjednica u razgovoru s njihovim predstavnicima u Rijeci moći uvjeriti da multikulturalnost koju promičemo ovdje zaista i živimo“, kazala je zamjenica župana Medarić.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo što je Rijeka mogla ugostiti kosovsku predsjednicu u sklopu njezinog službenog posjeta Hrvatskoj.

„U Rijeci smo predsjednici Osmani Sadriu prezentirali našu bogatu kulturnu i umjetničku baštinu. Posjeta kosovske delegacije dokaz je dobrih veza ne samo Rijeke s predstavnicima manjine koja živi u Rijeci, već i dobrih odnosa Republike Hrvatske i Republike Kosovo. Vjerujem da su čvrsti mostovi sagrađeni kako našom otvorenošću, tako i zaslugom svih onih koji doprinose toj otvorenosti, u što se svakako ubrajaju i predstavnici albanske nacionalne manjine, koji su organizirani i kroz Vijeće albanske nacionalne manjine za Gradu Rijeku te udruge“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Delegacija Kosova posjetila je i Trsatski kaštel i kip sv. Majke Tereze, ispred kojeg je predsjednica Kosova Osmani Sadriu položila vijence i zapalila svijeću.

Delegaciju Kosova uz predsjednicu činili su i NJ.E. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosova u Republici Hrvatskoj, Learta Hollaj, zamjenica predstojnika, Bekim Kupina, savjetnik za medije, Rejhan Vuniqi, savjetnica za vanjsku politiku, Sefer Isufi, savjetnik za obranu, Egnesa Vitija, savjetnica za politička pitanja te Donika Kadaj Bujupi, savjetnica za politička pitanja. Događaju je prisustvovala i NJ.E. Danijela Barišić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovo.

Više sa portala poduckun.net ...