Proglašeni pobjednici foto natječaja za listopad, objavljena tema za studeni

Autor: Portal Torpedo 02.11.2023

Janja Puhovac, „Sreća na buri“ - pobjednička fotografija listopada

Na prvo mjesto ističem i nominiram za fotografiju mjeseca listopada „Mali, ali snažan“ Daria Dorčića.

Rijeka - Šapice, stopice kao sinonimi, kao metafore naših kućnih ljubimaca dnevno su prisutne i u stalnoj su okupaciji naših prostora – ili kao direktni dio naših života, ili su tu onkraj nas kao dio susjedstva. Bilo kako bilo, kućni ljubimci su dio one naše sretnije, ljepše svakodnevne realnosti. Listopad nam je donio trideset slika kućnih ljubimaca; nešto više psića nego mačkica. Sljedeća specifičnost ovog seta fotografija je da su autori uglavnom „portretirali“ ljubimce, a samo je nekoliko slika na kojima su ljubimci u određenom prostornom kontekstu što više odgovara listopadskoj temi Šapicama kroz županiju.

Autori su nam s ovom serijom fotografija priredili pravu izložbu raznolikih personalitija svojih ljubimaca. Znatiželjni pogledi psića i mačaka u fotografa, tj. objektiv, plijene pažnju nas promatrača i kada bi se moglo, svi autori zaslužuju priznanje jer su „hvatali“ i „uhvatili“ neobične izraze ovih njuškica. Izdvajam i pophvaljujem Ringo na Matić Poljani Ane Orlić, Kala i prijatelji na Mrzlici Ksenije Relini, Eva traži Paulina Girotta, Maneken na Trsatskim stubama Stanislava Juretića i Sloboda! Tonija Matuslovića zato što su oni svoje ljubimce snimili o određenom županijskom prostoru, a neki od njih nisu samo portretirali ljupke njuškice, 12 već su ih zabilježili u određenoj akciji.

Na prvo mjesto ističem i nominiram za fotografiju mjeseca listopada „Mali, ali snažan“ Daria Dorčića. Autor je fotografirao za vrijeme kišnoga dana i kućnog ljubimca i vlasnicu s leđa. Dakle, nisu znali da su u centu pažnje fotografa, a ispred njih je brod pa se možemo pitati dočekuju li ili ispraćaju njih dvoje nekoga. Ova fotografija je dobra jer je nastala iz slučajnog susreta. Nema poze, nema ljubopitljivoga pogleda ljubimca, već imamo sasvim stvarni i uobičajeni dnevni realitet. Fotograf je sasvim realno donio sliku stvarnosti iako je kiša. To potvrđuje da se bez obzira na vremenske prilike život odvija sa svim svojim potrebama.

Mjesec hrvatske knjige obilježava se od 15. listopada do 15. studenog pa je naša tema za mjesec studeni: Knjiga, knjige u svakom mogućem obliku…

Borislav Božić, prof.

Pobjednička fotografija po Facebook glasovima je „Sreća na buri“ autorice Janje Puhovac.

Više sa portala poduckun.net ...