Raspisani javni pozivi za sufinanciranje projekata iz područja zdravlja, poljoprivrede i ribarstva kao i programa ravnomjernog razvitka; izrađen petogodišnji plan upravljanja pomorskim dobrom

Autor: Marina Pauletić 19.02.2024

Foto: arhiva

Predviđa se godišnje izdvajati 40.000 eura za sanaciju uslijed nevremena.

Rijeka - Župan Zlatko Komadina na početku redovnog susreta s novinarima uputio je čestitke našim sjajnim vaterpolistima za osvojeno zlato na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u Dohi. Izrazio je nadu da su ovi vrhunski rezultati, najprije europsko srebro, a sada i svjetsko zlato uvod u Olimpijske igre i nove medalje Barakuda.

Od točaka s prošlotjednog kolegija župan je izdvojio više javnih poziva za dodjelu sredstava iz županijskog proračuna. Među njima je natječaj za financiranje programa i projekata iz područja zaštite zdravlja u 2024. godini za što se izdvaja 80.000 eura, zatim javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata lokalnih akcijskih grupa iz područja poljoprivrede i ribarstva u 2024. godini s iznosom od 70.000 eura kao i javni poziv za sufinanciranje programa/projekata ravnomjernog razvitka iz Proračuna Primorsko-goranske županije za 2024. godinu za što je općinama i gradovima na raspolaganju 176.821,49 eura.

Župan je izdvojio i odluku o rasporedu sredstava za financiranje troškova rada vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u Primorsko-goranskoj županiji u iznosu od 71.230 eura. Izvijestio je i o projektu “Centar za inovacije u socijalnoj skrbi – CENTINOSS” koji se provodi u okviru Interreg programa Slovenija-Hrvatska u razdoblju od 2021.-2027. godine, a gdje je Primorsko-goranska županija vodeći partner. Cilj ovog projekta je unaprijediti pružanje socijalnih usluga u domovima socijalne skrbi te potaknuti prekograničnu suradnju između Slovenije i Hrvatske kroz istraživanje uspješnih praksi, razvoj inovativnih koncepata rada i implementaciju modernih tehnologija te provedbu specijaliziranih obrazovnih i edukativnih programa. CENTINOSS predstavlja svojevrsnu nadogradnju na Interreg projekt “Starost bez granica” te se oslanja na koncept rada definiran E-Qalin sustavom kvalitete. Ukupno vrijeme trajanja projekta je 2 godine, a predviđeni rok početka je 1.3.2024. godine. Proračun projekta iznosi 952.988,89 eura uz vlastito učešće svih projektnih partnera u iznosu od 190.597,78 eura što znači da bespovratna potpora iznosi 762.391,11 eura ili 80 posto. Za PGŽ predviđen je iznos od 341.794,40 eura te 186.000 eura Domu za starije osobe Kantrida.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Izabela Linčić Mužić izvijestila je o Nacrtu prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom Primorsko–goranske županije za razdoblje od 2024. do 2028. godine. Navela je da sukladno novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama po prvi puta postoji obveza izrade i petogodišnjeg plana. Prijedlog je prošao javnu raspravu, a između ostalog njime se predviđa da će se kroz pet godina od pomorskog dobra uprihoditi oko 12,6 milijuna eura, a sav taj novac, kao i do sada bit će vraćen pomorskom dobru kroz razna ulaganja. Tako se, između ostalog, predviđa godišnje izdvajati 40.000 eura za sanaciju uslijed nevremena, 84.000 eura za saniranje onečišćenja od raznih polucija nepoznatog počinitelja te 300.000 eura za rad eko brodica. U planu je također da se u narednih 5 godina dodijeli ukupno 39 koncesija od čega samo u ovoj godini 16.

Više sa portala poduckun.net ...