Rujanski program u Art kinu

Autor: Sandra Turkalj 07.09.2022

Yunaci_rocka-001_-_Copy

Art-kino u rujnu donosi gostujući program Motovunskog filmskog festivala, 6. izdanje History Film Festivala, gostovanje 25 FPS-a te premijeru prvog riječkog dugometražnog rock filma Yunaci rocka Davida Petrovića, uz niz istaknutih naslova u redovnoj distribuciji.

Novu filmsku sezonu u Art-kinu otvara gostujući program Motovunskog filmskog festivala koji na veliko platno od 8. do 11. rujna s početkom u 20 sati donosi četiri filma s ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Na programu su redom intrigantna francuska drama Arthur Rambo Laurenta Canteta, dirljiva i nagrađivana islandska drama Prekrasni stvorovi Guðmundura Arnara Guðmundssona, tragikomična drama Sveti duh Cheme Garcíje Ibarre dojmljivo snimljena na 16-mm vrpci te zapaženi iranski film ceste Put pod noge Panaha Panahija, sina i suradnika velikog Jafara Panahija.

Put_pod_noge-001_-_Copy

Od 13. do 17. rujna u Art-kino stiže i šesto izdanje History Film Festivala uz mnoštvo novih filmova povijesne tematike i brojne gostujuće autore iz cijelog svijeta. Filmovi iz službene selekcije gledatelje će odvesti na putovanje kroz vrijeme.

Višestruko nagrađivani pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić napisao je skladbu posvećenu brutalnom ubojstvu Georga Floyda u Americi u proljeće 2020. godine pod nazivom Who Taught You That. Premijera videospota održava se u Art-kinu 21. rujna u 18 sati, uz predstavljanje sudionika na spomenutom projektu. Ulaz na program je slobodan za sve posjetitelje.

Riječka premijera prvog riječkog dugometražnog rock filma Yunaci rocka održava se u četvrtak, 22. rujna u 20 sati u Art-kinu, uz gostovanje autora filma Davida Petrovića i ostalih članova filmske ekipe. Dugometražni igrani prvijenac Davida Petrovića, glumca-lutkara riječkog Gradskog kazališta lutaka, koji u filmu potpisuje režiju, scenarij i produkciju, inspiriran je Rijekom i riječkom rock kulturnom i supkulturnom scenom.. Film se u Art-kinu prikazuje nakon nacionalne premijere na ovogodišnjem izdanju Pulskog filmskog festivala, uz reprizu idućeg dana 23. rujna u 18 sati.

Već tradicionalno u kinu gostuje i program 25 FPS festivala, u svom punoljetnom, 18. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, a ovog puta u Art-kino donosi kanadski dokumentarni film Sloboda od svega u režiji Mikea Hoolbooma. Program se održava 27. rujna u 20 sati, a naredni dan donosi dva bloka kratkih filmova, domaćih i međunarodnih, iz ovogodišnje festivalske selekcije.

Svoju premijeru u Art-kinu, 29. rujna u 20 sati, ima i dokumentarno-eksperimentalni film Duga resa srpskog kolektiva Škart, film o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepiha preko Duge Rese u Kordunu do Arsena Dedića. Među novim filmovima u redovnom programu Art-kina ističu se biografska drama Ja sam Zlatan (od 8. rujna), napeti poljski politički triler Ne ostavljaj tragove (od 9. rujna) te nova i hvaljena kriminalistička drama Dvostruka prijevara (od 18. rujna). Kraj mjeseca rezerviran je za dokumentarni glazbeni film Moonage Daydream (od 29. rujna) o životu i stvaralaštvu glazbene legende Davida Bowieja.

Projekcije tijekom rujna u ranijim se terminima održavaju u dvorani Art-kina, a one s početkom u 20 sati, ako vremenska prognoza dozvoli, u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu Kapucinskog samostana (ulaz kroz kino). Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/