U Fužinama održana konferencija „Goranski dan turizma“

Autor: Marina Pauletić 30.11.2023

Župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je najveći izazov Gorskog kotara, zelenog srca Hrvatske, nedostatak hotelskog smještaja.

Fužine – U Fužinama je u organizaciji Turističke zajednice Gorskog kotara održana konferencija „Goranski dani turizma“. Cilj konferencije bila je razmjena iskustava i strateških planova za daljnji razvoj turizma u Gorskom kotaru, a okupila je ključne dionike turističkog sektora iz javnog i privatnog sektora. Tom prigodom, dodijeljena su i priznanja najboljim turističkim djelatnicima Gorskog kotara.

Čestitajući dobitnicima priznanja, župan Zlatko Komadina je istaknuo kako je najveći izazov Gorskog kotara, zelenog srca Hrvatske, nedostatak hotelskog smještaja. Proračun TZ Kvarnera, koji prati manifestacije i promociju, uvijek ima posebno mjesto za Gorski kotar, dok Županija prati infrastrukturne projekte u svim lokalnim samoupravama, istaknuo je župan, dodavši da je cilj stvoriti cjelogodišnju izletničku i sportsku destinaciju. Samo ulaganje u infrastrukturu i događanja nije dovoljno te sam stoga uputio pismo najvećim hotelijerima u Republici Hrvatskoj i pozvao ih da ulože u izgradnju hotelskih kapaciteta. Moramo više učiniti na povezivanju plavog i zelenog, mora i zaleđa, jer jedini imamo kontinentalno zaleđe u kojem stanovništvo doista živi, uz neslućene mogućnosti u vidu zdravstvenog turizma, zaključio je Komadina.

Predsjednik Skupštine TZ Gorskog kotara i načelnik Mrkoplja Josip Brozović kazao je kako se u Gorski kotar svatko zaljubi na prvu, ali brzo uvidi da je ta ljubav izazovna. Kao najveći izazov istaknuo je nedovoljan broj najviše kategorije smještaja kao i hotelskih kapaciteta, dok je načelnik Fužina David Bregovac, zaželjevši dobrodošlicu okupljenima, istaknuo kako će se 2024. godine obilježiti 150. godina turizma u Gorskom kotaru. Nadam se da ćemo na kraju konferencije imati zaključke na koji način razviti kvalitetan turizam u Gorskom kotaru, zaključio je Bregovac.

Zadovoljstvo održavanjem konferencije u Fužinama istaknuo je i Saša Popovac, voditelj Odjela za istraživanje tržišta i analitiku Hrvatske turističke zajednice. Neposredno prije pandemije, upravo na ovom mjestu, predstavili smo Master plan Turističkog razvoja Gorskog kotara. Nepredviđene okolnosti su iznenadile cijeli svijet, ali unatoč tome napravljen je iskorak u predstavljanju destinacije, a rezultati su doista vidljivi, zaključio je Popovac.

Ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta Slavko Štefičar kazao je kako Ministarstvo na Gorski kotar gleda na jednak način kao i lokalni i regionalni akteri, uz imperativ razvoja cjelogodišnjeg turizma. Turisti žele manju gužvu, zdrav život i kvalitetno slobodno vrijeme, a nedostatak hotelskih kapaciteta, pogotovo najviše kategorije, muči cijelu Hrvatsku koja bilježi opći manjak hotelskih kapaciteta, kazao je Štefičar.

Petar Hrg, direktor TZ Gorskog kotara, istaknuo je kako Gorski kotar, u usporedbi s drugim kontinentalnim regijama Hrvatske, raste brže i snažnije. Naveo je i kako u ovoj godini, do studenog, bilježi 9,37% više dolazaka i 7,51% više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Dodao je kako je rast u odnosu na 2019. godinu čak 19,81% više dolazaka i 24,78% više noćenja, a za to su zaslužni turistički djelatnici kojima čestitam na predanom radu, zaključio je Hrg.

U nastavku konferencije održane su dvije panel rasprave pod nazivom „Doživljaj destinacije“ i „Važnost ulaganja za daljnji razvoj“ tijekom kojih su turistički akteri s terena, iz svoje perspektive, izložili već spomenute izazove i prednosti Gorskog kotara.

Zaključeno je kako ovaj kraj ne smije biti destinacija masovnog turizma, niti je to ičija želja, a najvažnije je upravljanje očekivanjima i obećanjima. Važno je biti realan i u skladu s resursima koji su nam na raspolaganju, istaknuto je u raspravama.

Priznanja za izniman doprinos kontinuiranom rastu turizma osvojili su: Planinarsko društvo Vršak, Udruga iznajmljivača Topli dom Čabar, Hotel Risnjak, Hotel Bitoraj, Restoran Eva, Izletište Baćine njive, Gorski park Kupjak, Divjake Log Home i Restoran Kamačnik.

Više sa portala poduckun.net ...