[U OKU KAMERE] Održana radionica ADRION projekta FUTURE 4.0 PLUS

Autor: Nikola Cvjetović 01.06.2022

radionica ADRION projekta FUTURE 4 0 PLUS  1

Radionici su prisustvovali predstavnici mnogih institucija i tvrtki s područja Primorsko – goranske županije. Nakon predavanja uslijedila je debata na kojoj su dionici radionice aktivno raspravljali o potrebama četvrte industrijske revolucije.

Rijeka - U organizaciji Primorsko – goranske županije 26. i 27. svibnja održana je radionica na temu uvođenja novih tehnologija 4. industrijske revolucije u sklopu projekta FUTURE 4.0 PLUS – Model upravljanja obrazovanjem i osposobljavanjem u prerađivačkoj industriji Jadransko – jonske regije za industriju 4.0. Projekt Future 4.0 PLUS nadovezuje se na izvorni projekt FUTURE 4.0. Cilj projekta je podržati razvoj regionalnog inovacijskog sustava za jadransko-jonsko područje te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Jadransko-jonskog Programa transnacionalne suradnje ADRION 2014.-2020.

radionica ADRION projekta FUTURE 4 0 PLUS  1

U okviru Projekta FUTURE 4.0 razvijena je eksperimentalna metodologija prijenosa znanja, s ciljem pružanja podrške tranziciji prema Industriji 4.0 i razbijanju barijera inovacijama između sveučilišta, istraživačkog centra i poduzeća. Kako bi se maksimizirala vidljivost projektnih postignuća, novi projekt FUTURE 4.0 PLUS provodi aktivnosti za valorizacije proizvedenog kapitala znanja, čineći ga široko dostupnim, posebice tvrtkama i ustanovama za obuku koje se približavaju prijelazu na zelenije i digitalnije dimenzije.

S tim u svezi, organizirane su dvije ciljne radionice u konferencijskoj sali Bazena Kantrida koja se bavila pitanjem transformacije industrije 4.0 iz različitih perspektiva, razmjenom rezultata istraživanja, uvođenjem daljnjih primjena alata za učenje i jačanjem mreže uspostavljene između znanstvenih ustanova i poduzeća aktivnih u Jadransko-jonskoj regiji. Osim radionice uživo, omogućen je i prijenos putem Zoom platforme. Predavač radionice bio je izv. prof. dr. sc. Alen Jakupović s Veleučilišta u Rijeci. Radionici su prisustvovali predstavnici mnogih institucija i tvrtki s područja Primorsko – goranske županije. Nakon predavanja uslijedila je debata na kojoj su dionici radionice aktivno raspravljali o potrebama četvrte industrijske revolucije.

radionica ADRION projekta FUTURE 4 0 PLUS  4

Projekt se provodi na području Hrvatske, Italije, Grčke i Albanije te u njemu, uz Primorsko-goransku županiju, sudjeluje 6 partnera iz navedenih 4 zemalja, dok je vodeći partner Regija Veneto. Sudionici projekta su javni i privatni sektori, sveučilišta, razne organizacije te visokoobrazovne institucije. Glavni cilj projekta je dodatna kapitalizacija projekta FUTURE 4.0 unutar Italije, Hrvatske, Grčke i Albanije. U sami projekt FUTURE 4.0 bila su uključena čak 132 poduzeća, odnosno malih i srednjih poduzetnika.

Partneri:
REGIJA VENETO
CONFINDUSTRIA VENETO SIAV S.P.A.
POLITEHNIČKO SVEUČILIŠTE U BARIJU
GOSPODARSKA KOMORA ACHAIA
PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
GOSPODARSKA I INDUSTRIJSKA KOMORA TIRANE

Projekt se provodi 6 mjeseci, počevši s 01. siječnjem 2022. te zaključno s 30. lipnjem 2022. i sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 85% pri čemu ukupna vrijednost iznosi 158,060.00 €.

radionica ADRION projekta FUTURE 4 0 PLUS  3