U prepunom Infobip Quantumu održana je Godišnja konferencija & MeetUp 2023! Poticajna razmjena ideja i inovacija u digitalnoj transformaciji!

Autor: Portal Poduckun 06.12.2023

Panel Damir Medved, Dean Verbanac, Darko Etinger, Aleksandar Raić i Vedran Kružić

Na konferenciji je sudjelovao i Vedran Kružić, direktor Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije.

Vodnjan - Projekt EDIH Adria, 30. studenog je održao prvu godišnju konferenciju i MeetUp u inspirativnom prostoru Infobip Quantuma u Vodnjanu. Ova manifestacija je u vrlo velikom broju okupila stručnjake, istraživače i poslovne lidere kako bi zajedno raspravljali o ključnim pitanjima u području digitalne transformacije i inovacija.

Vođeni posjet za sudionike konferencije: Campus Pangea, Infobip

Konferenciju su otvorile Monika Ivanović, Klara Čičin-Šain i Ozano Rokov vođenim posjetom za sudionike konferencije, omogućujući im uvid u prostor Campusa Pangea u sklopu Infobip-a.

Otvaranje konferencije i pozdravne riječi u Quantumu

Aurora Volarević, potpredsjednica za integritet poslovanja u Infobipu, pozdravila je sudionike konferencije uz podršku ključnih predstavnika, uključujući Sandra D'Eliu iz Europske komisije i Valtera Flega iz Europskog parlamenta.

U ime koordinatora projekta, Sveučilišta u Rijeci, okupljene je pozdravio i prof. dr. sc. Saša Zelenika, prorektor za strateške projekte Sveučilišta u Rijeci i voditelj projekta EDIH Adr, koji je istaknuo da pametnih rješenja, pametnih gradova i ostalih naprednih tehnologija nema bez pametnih ljudi. Naglasio je da se upravo u ljudima nalazi snaga EDIH Adria konzorcija koji je okupljen kako bi potaknuo i olakšao digitalnu transformaciju Jadranske Hrvatske.

Dobrodošli u EDIH Adria projekt


Direktor projekta EDIH Adria, Damir Medved, istaknuo je ključne elemente EDIH Adria projekta u svom keynote predavanju. Uz osnove projekta kojih se ukratko dotaknuo, svoj keynote je
posvetio upravo problematici na koji i kakav način možemo tehnologije koje su danas na raspolaganju uspješno implementirati u svoju sredinu.

Regionalni Lanci Vrijednosti i industrijska tranzicija

Vedran Kružić, ravnatelj regionalne razvojne agencije Primorsko goranske županije - PRIGODA, pružio je uvid u regionalne lance vrijednosti i industrijsku tranziciju te prilike za operacionalizaciju rezultata EDIH Adria TBI na Adria području.

Gospodinu Kružiću ovom je prilikom dodijeljena i godišnja nagrada EDIH Adria. Ravnatelj PRIGODA-e, gospodin Vedran Kružić, već dugi niz godina aktivno surađuje sa Sveučilištem u Rijeci na brojnim inicijativama za poboljšanje poduzetničke infrastrukture i stimulacije razvoja

cijele Županije. Napredak Primorsko-goranske županije i Jadranske Hrvatske neće biti moguć bez snažnih iskoraka i transformacije svih dionika, a mogućnosti koje pruža EDIH Adria projekt, te stručna potpora razvojnih agencija poput PRIGODE izvrstan su primjer prijeko potrebnih sinergija.

RIMAP 2.0: Nova matchmaking platforma

Damir Medved i Benedikt Perak predstavili su funkcionalnosti nove matchmaking platforme, RIMAP 2.0, ističući njeno značenje za korisnike. Predstavljeni su izazovi njenog razvoja i funkcije koje se željelo razviti poput automatizacije prikupljanja i ažuriranja podataka o kompanijama i subjektima registriranima na platformu uz pomoću javno dostupnih podataka, rangiranja kompanija te automatizacije izvještavanja.

Umjetna inteligencija (AI) u digitalnoj transformaciji

Aleksandar Raić, potpredsjednik Infobipa za AI transformaciju, govorio je o ključnoj ulozi umjetne inteligencije u procesu digitalne transformacije. Raić je naglasio da je kod bilo kakvog procesa digitalizacije poslovanja ili procesa najvažniji korak definirati cilj odnosno što želimo postići.

Raić je istaknuo značajan utjecaj umjetne inteligencije na suvremeni način komunikacije, naglašavajući kako ova tehnologija mijenja dinamiku i efikasnost naših interakcija. Kroz
inspirativno predavanje, Raić je predstavio konkretne primjere primjene umjetne inteligencije unutar Infobipa i u njihovom radu s klijentima, ističući kako se ova inovativna tehnologija
integrira na različite načine.

Panel: O granicama Digitalne Transformacije


Na panelu se raspravljalo o granicama Digitalne Transformacije s fokusom na financije i znanje, a sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, Aleksandar Raić, Vedran Kružić i Dean Verbanac, uz moderiranje Damira Medveda. Za istaknuti je da se na panelu zaključilo da će u ovom novom tehnološkom dobu presudno biti prilagoditi znanja i kompetencije koje se djeci i mladima nude od najnižih razreda osnovne škole pa prema visokoškolskom obrazovanju. Ove programe potrebno je uskladiti s potrebama poslodavaca i tržišta rada te je suradnja realnog i akademskog sektora i na ovom panelu istaknuta kao izuzetno važna.

MeetUp i predstavljanje projekta

Nakon zanimljivog panela, sudionici su imali priliku sudjelovati u EDIH Adria MeetUp-u, gdje su predstavljene ponude, usluge i kompetencije projekta EDIH Adria. World Café format omogućio je razmjenu ideja, a predstavnici Ericsson Nikole Tesle, STEP RI-a, PRIGODA-e, Smart RI/PORIN- a, Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, Infobipa, Sveučilišta Jurja
Dobrile Pula te Projektnog tima EDIH Adria predstavili su svoje teme i potencijale suradnje sa zainteresiranim subjektima.

Ova konferencija i MeetUp su pružili uvid u najnovije inovacije i trendove u području digitalne transformacije, potičući suradnju i razmjenu znanja među sudionicima. EDIH Adria nastavlja biti ključni pokretač digitalne transformacije na Adria području, potičući razvoj tehnoloških inovacija i regionalne suradnje.

Više sa portala poduckun.net ...