[VIDEO/FOTO] Art kampom Empeduja, maratonom 'Od prasca do prasca' te koncertom Grada i Sick sheetsa zatvara se Ljeto na Kantridi

Autor: Nikola Cvjetović 01.09.2022

koga_briga_tiskovna_najava_prasac_2022__3_ Foto: Eol Cvjetović

Osmo izdanje humanitarnog plivačkog Koga briga maratona ove će godine biti posvećeno udomiteljstvu, pa će se tako maraton održati u suradnji s udrugom DAMDOM, koja će u subotu, 3. rujna, na Kantridi biti domaćin Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji. Što je sve istaknuto na tiskovnoj konferenciji pogledajte u priloženom video prilogu...

Rijeka - Ljeto na Kantridi 2022. zaključit će se osmim Art kampom Empeduja, koji je na rasporedu u petak, 2. rujna, zatim humanitarnim plivačkim maratonom 'Od prasca do prasca' (subota, 3. rujna) te koncertom grupe Grad koji ej na rasporedu 10. rujna, najavili su to na današnjoj konferenciji za medije Iva Kelentrić, koja potpisuje Art kamp, Claudia Juranić Klarić, predsjednica udruge DAMDOM, Dean Škaljac, frontmen grupe Grad te Dan Ivančić ispred tvrtke Novi turizam, organizatora Ljeta na Kantridi 2022.

U petak , 2. rujna na plaži Bivio održat će se 8. Art-kamp Empeduja 2022. na temu Milenijalci & Generacija Z. Početak manifestacije predviđen je u 16 sati, mjuza kreće u 18 sati, a za glazbeni ugođaj zaduženi su Sven & DJ Mirilo, dok je službeno otvorenje previđeno u 20 sati.

koga_briga_tiskovna_najava_prasac_2022__4_ Foto: Eol Cvjetović

Pojam Bad News Bias dolazi iz istraživanja koja informiraju o dominaciji negativnih tj. „loših“ vijesti naspram onih pozitivnih u medijskom izvještavanju. Mediji čine temeljni sustav informiranja suvremenog društva, a dostupnost informacija kao i utjecaj samih medija na oblikovanje svakodnevnog života i mišljenja nikada nisu bili veći. Neravnoteža između dobrih i loših vijesti nije vezana uz fake news termin ili clickbait metodu već se radi o široj rasprostranjenosti vijesti koje su pretežito negativne, pogotovo vezano uz izvještavanje o Covid-19 pandemiji.

Istraživanja nude mogućnost da mediji samo odgovaraju na potražnju, pošto su „loše priče“ čitanije. Jedno od objašnjenja je Negativity Bias: sklonost da stvari negativne prirode imaju jači utjecaj na naše psihološko stanje i procese te ponašanje i pažnju. Primjerice na izborima, glasači češće formiraju odluku na temelju negativnih informacija o protukandidatu nego zbog snaga onoga koga se podupire. Možda se radi o evolucijskoj sklonosti negativnim informacijama koje nas drže na oprezu od opasnih situacija.

VIDEO

Negativnost kao osnovna karakteristika medijskog sadržaja proizvodi stres. Rezultat je moguća nerealna slika svijeta fokusirana na aspekte suvremenog života koji rezultiraju pesimizmom i mogu utjecati na povećanje nasilnog ponašanja i poremećaje mentalnog zdravlja. Svojevrsni „badwashing“.

- Autorice i autori ovogodišnjeg izdanja Art-kampa Empeduja: MALO DOBRIH VIJESTI informiraju publiku o pozitivnim aspektima suvremenog života. Skreću pažnju na promjene koje pridonose napretku današnjeg društva. Cilj nisu eskapizam ili feel-good story, niti propitivanje legitimiteta i potrebe za vijestima koje su okarakterizirane negativno, niti je riječ o istraživanju odnosa umjetnosti i medija. Ovdje je cilj inteligentni pozitivizam jer umjetnost je uvijek bila snažan alat, pa nas jedan dio autora svojim radovima upozorava na opisani fenomen. Osmo izdanje Art-kampa Empeduja okuplja autorice i autore koji su vezani uz Rijeku, pripadnike generacija Milenijalaca i Generacije Z. Na taj način osim što se bavi opisanom temom, istražuje budućnost i potencijale riječke nezavisne umjetničke scene. Manifestacija je žanrovski raznolika s elementima participativne umjetnosti, video arta, vizualnih intervencija u prostoru… Poštuje i vrijednu tradiciju Art-kampa tj. umjetnosti koja nastaje te vodi dijalog sa svojom publikom bez opne, u izravnom, bliskom i nenametljivom kontaktu, napisala je Iva Kelentrić, kustosica MALO DOBRIH VIJESTI, povjesničarka umjetnosti, producentica projekata obnove baštine i suvremenih vizualnih umjetnosti te arhitekture.

koga_briga_tiskovna_najava_prasac_2022__1_ Foto: Eol Cvjetović

Dan kasnije, u subotu, 3. rujna, sa startom (16 sati) i ciljem ispred Beach bara Morski prasac na Kantridi očekuje nas osmo izdanje tradicionalnog plivačkog maratona Koga briga, kolokvijalno nazvanog „Od prasca do prasca“.

- Naša priča započela je 2015. godine, kada smo kao Facebook inicijativa grupe istomišljenika odlučili prikupiti sredstva kako bi se Mateu Miletiću, mladom plivaču s invaliditetom, olakšao boravak na teškom operativnom zahvatu u Njemačkoj, a iznimno uspjela akcija natjerala nas je da nastavimo istim žarom. Iako na svim našim akcijama prikupljamo sredstva, ona nisu jedini i isključivi razlog naših okupljanja, mi želimo među ljudima širiti pozitivnu energiju, promovirati različitosti, inkluziju kroz sport, želimo širiti svijest o problemima što nas okružuju u svakodnevnom životu", navode organizatori.

Upravo iz tog razloga osmo izdanje humanitarnog plivačkog Koga briga maratona ove će godine biti posvećeno udomiteljstvu, pa će se tako maraton održati u suradnji s udrugom DAMDOM, koja će u subotu, 3. rujna, na Kantridi biti domaćin Nacionalnom susretu udomiteljskih obitelji.

- Udruga DAMDOM osnovana je 2009. godine s ciljem pružanja podrške udomiteljskim obiteljima, odnosno poticanja razvoja kvalitetnog urbanog udomiteljstva, a vodeći se pritom idejom da niti jedno dijete ne bi trebalo odrastati bez roditelja i bez toplog obiteljskog okruženja. Kotizacija za nastup na maratonu iznosi 50 kuna, svaki sudionik dobit će Koga briga majicu, imat će osiguranu okrjepu i obrok nakon maratona, najbolje ćemo i nagraditi, a sredstvima prikupljenim od kotizacije i donacija pomoći ćemo udruzi DAMDOM u provedbi i realizaciji njihovih projekata, ali i Boćarskom klubu osoba s invaliditetom Pulac za odlazak na zadnji turnir državnog prvenstva. Dođite u subotu na Kantridu, zaplivajmo i zabavimo se zajedno jer niti jedno dijete ne bi trebalo odrastati bez roditelja, istaknula je Claudia Juranić Klarić, predsjednica udruge DAMDOM.

koga_briga_tiskovna_najava_prasac_2022__2_ Foto: Eol Cvjetović

Veliko finale ovogodišnjeg Ljeta na Kantridi zakazano je za 10. rujna s početkom u 20 sati, a čast da zatvore sadržajni programsko ljeto pripala je kultnom riječkom bandu Grad i mladom (barem po stažu) bandu Sick sheets.

- Nastupit ćemo u proširenoj postavi, odnosno pojačani s brass sekcijom. Uz naš standardni repertoar predstavit ćemo sedam osam pjesama s malo drugačijim aranžmanima. Ovo ej naš posljednji nastup pred odlazak u studio, tako da pozivamo svih da nam se pridruže na Prascu, poručio je Dean Škaljac.

Značaj Ljeta na Kantridi prelazi granice Rijeke i na regionalnoj razini ova manifestacija pobuđuje interes publike i izvođača. Nakon nestanka velikih manifestacija poput Riječkih ljetnih noći, ova manifestacija 100% financirana privatnim sredstvima postaje perjanice kulturne ponude grada Rijeke.

- Drago mi je da smo i ovu sezonu pomalo proveli kraju s bogatim i sadržajnim programom koji je u potpunosti realizirala tvrtka Novi turizam. Uz sad već standardne manifestacije poput ŠTIKLE, punk festivala Empeduja i Art kampa, ove godine dodali smo i Prasowski Classics, na što smo posebno ponosni, istaknuo je Dan Ivančić ispred tvrtke Novi turizam.

Više sa portala poduckun.net ...