[VIDEO/FOTO] Otvoren 10. Festival Fiumare

Autor: Nikola Cvjetović 28.05.2022

- Pozivamo sve prijatelje mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina da nam se pridruže i zajedno s nama uživaju u ovoj atraktivnoj manifestaciji koja je prepoznata i na međunarodnoj razini te je FIUMARE 2022 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2022. godine, poručili su organizatori.

Rijeka - Loše vremenske prilike, iako su pomutile planove organizatorima i otkazale nekoliko planiranih događanja, nisu uspjele odgoditi svečano otvorenje 10. izdanja Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare. Gat Karoline Riječke i ove godine poslužio je kao idealna kulisa za još jedno izdanje festivala tijekom kojeg Rijeka živi i diše more.

Uz prigodne riječi uzvanika na čelu sa spiritus movensom festivala Robertom Mohovićem, predsjednikom Organizacijskog odbora FIUMARE 2022 prisutnoj publici i gostima obratila se Irena Peršić Živadinov, izaslanica župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine i direktorica Turističke zajednice Kvarnera, zatim Marko Mikašinović, predstavnik TZ Grada Rijeke, Gregor Dumanić, predstavnik Lučke uprave Rijeka te Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke koji je simboličnom zvonjavom brodskim zvonom manifestaciju proglasio otvorenom.

Robert Mohović i Marko Filipović

- Ove godine navršava se 11 godina od početka održavanja manifestacije „Oživimo Mrtvi kanal“, kada su pokretači manifestacije iz udruge „Pro Torpedo“ spoznali da je moguće povezati veliki broj udruga i ustanova koje različitim sadržajima prezentiraju i valoriziraju pomorsku, ribarsku, brodograđevnu, materijalnu, a posebno nematerijalnu baštinu. Manifestacija je sljedeće godine preimenovana u FIUMARE i dobila svoja marketinška obilježja i podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Kvarnera, Lučke uprave Rijeka kao i niza drugih gradova, općina, ustanova i udruga. Ovaj maritimni festival uspješno je, kroz niz različitih programa, povezao Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni muzej, Muzej grada Rijeke, Sveučilišnu knjižnicu, Astronomski centar, Akademsko astronomsko društvo, Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture, ŠRD Luben, Klub Sušačana, Mjesni odbor Luka, Gradsku knjižnicu, Pomorski fakultet Rijeka, Pomorsku školu Bakar, Tehničku školu Rijeka, Pomorsko učilište Adria Libar, Centar za industrijsku baštinu, Udrugu kapetana sjevernog Jadrana „Kraljica mora” kao i niz udruga s Kvarnera i iz Istre koje sudjeluju na smotrama i regatama tradicijskih barki. Programski nositelj čitave manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre - Tradicijska jedra Kvarnera i Istre, istaknuli su na otvorenju.

Na Gatu Karoline Riječke bit će omogućen razgled lošinjskog logera Nerezinac i Interpretacijskog centra pomorske baštine otoka Lošinja, tartane Pula, školskog broda Vila Velebita II i broda Marina.

U sklopu interaktivnih radionica pomorskih vještina koje će se održavati na Gatu Karoline Riječke, zainteresirani sudionici moći će vezivati čvorove, meštar će pokazivati kako se izrađuje oprema barke, a ribari kako se ješka parangal i poučavati o nazivlju raznih ribolovnih alata, ... Na nautičkoj radionici poučavat će se određivanje pozicije na moru, korištenje pomorske karte kao i nautičkih instrumenata: sekstanta, smjerne ploče, kompasa, šestara i nautičkih trokuta... Zainteresirani učenici će moći pohađati radionicu 3D modeliranja i printanja opreme broda i brodomaketarsku radionicu.

VIDEO

- Najmlađe očekuje niz edukativnih radionica i zabavnih sadržaja na Gatu Karoline Riječke, na lošinjskom logeru „Nerezinac“, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeke, te na izložbi Riječki torpedo – prvi na svijetu pod nazivima: „Riba ribi grize rep“, „Povratak u Arhipelag snova: razgovor o fantastičnom serijalu Kronike Imaginaria Geographia“, „Potraga za torpedom“, „Kud plovi ovaj brod“. Uz obalu Mrtvoga kanala organizirat će se „Potraga za blagom“. Astronomski centar u planetariju će održati bogat program pod nazivom „More zvijezda: avanture među zvijezdama, planetima, morima“, kao i „Astronomsku večer na rivi“. Mjesni odbor „Luka“ organizira 17. Likovne susrete u Jedrarskoj, a zajedno sa Športskim ribolovnim društvom „Luben“ i ribolovni kup uz prezentaciju i vaganje ulova, poručili su organizatori..

Limena glazba Marinići

Za vrijeme trajanja festivala FIUMARE održat će se čitav niz predavanja, stručnih vodstava i vježbi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Prirodoslovnom muzeju, Muzeju grada Rijeke, Učilištu Libar, Pomorskom fakultetu, OŠ Gelsi, te popratnih izložbi.

- U akvatoriju riječke gradske luke održat će se regata tradicijskih barki tipa guc, pasara, batana, gajeta, leut i brgaoc opremljenih tradicijskim jedrima (oglavno, latinsko, sošno i strmo). Nakon atraktivnog bala jedara i svjetala, uprizorit će se vatromet s mora, a primorski ugođaj upotpunit će se i glazbom. Pozivamo sve prijatelje mora, tradicijskih barki, jedara i mornarskih vještina da nam se pridruže i zajedno s nama uživaju u ovoj atraktivnoj manifestaciji koja je prepoznata i na međunarodnoj razini te je FIUMARE 2022 uvršten u program Europskog dana pomorstva 2022. godine, zaključili su organizatori.

Kroz program otvorenja prisutne je proveo Jakov Karmelić, dok je za glazbenu kulisu bila zadužena Limena glazba Marinići.

Otvoren 10. Festival Fiumare

Više sa portala poduckun.net ...